Cină românească pentru americani

Acum câteva săptămâni v-am cerut idei pe Facebook în legătură cu un posibil meniu românesc pentru un cuplu de americani pe care i-am avut invitați la cină. I-am cunoscut la pregătirea pe care am făcut-o pentru cununia religioasă din România, în cadrul unei Biserici Catolice de aici, și ne-au fost ca un cuplu mentor în timpul acestei pregătiri (ei sunt de vârsta părinților noștri). Bineînțeles că am ajuns să povestim despre România, despre povestea noastră, și i-am văzut tot mai curioși să descopere cât mai multe lucruri despre țara noastră. Ei ne-au propus să luăm cina în oraș, însă mie mi s-a părut mai interesantă ideea de a îi invita la cină, la noi acasă, și cu ocazia asta să le gătesc preparate românești.

Au acceptat super entuziasmați invitația, iar eu am fost extrem de bucuroasă când cei doi mi-au spus că nu au intoleranțe la nici un tip de mâncare, și nici nu sunt mofturoși. Nu de alta, dar bucătăria românească nu e exact cunoscută pentru rețetele gluten și dairy free. 😛

Am primit o tonă de idei faine pe Facebook (le puteți citi aici), însă sinceră să fiu 20% din preparatele de acolo nu le-am încercat nici eu vreodată, și oricum nu cred că m-aș fi priceput să le gătesc. Am vrut totuși să fie ceva tradițional, însă relativ simplu de preparat. După ce m-am consultat cu John, am decis și meniul pentru cină:

Aperitiv

Salată de vinete cu pâine proaspătă, roșii și cașcaval (în lipsă de telemea).

Fel principal

Sarmale cu mămăliguță.

Desert

Clătite cu magiun de prune/gem de caise și frișcă de casă. Ba chiar am avut și un borcan de pireu de castane și au gustat și din aia.

Verdictul? Au fost extrem de încântați de tot ce au văzut pe masă și au mâncat absolut TOT ce am gătit. M-a bucurat tare să văd că el a mâncat vreo 6 sarmale, semn că au fost gustoase.

Amândoi mi-au zis că au căutat pe Google obiceiuri sau eticheta atunci când mergi în vizită la cineva în România și mi-au adus un buchet de flori în număr impar. Trebuie să fac o paranteză scurtă și să vă spun că aici, în America, buchetele au număr par de fire de flori. Prima dată când mi-a adus John 12 trandafiri l-am întrebat dacă merge la înmormântare. ^_^ Între timp m-am obișnuit să primesc mereu 6 sau 12 flori. :))

Am povestit despre bucătăria și cultura românească, despre obiceiuri, tradiții și valori românești. Mă bucur mereu când am ocazia să fiu un mini-ambasador pentru România și să arăt, atât cât și știu eu, valoriile și lucrurile cu care ne mândrim noi românii.

Din păcate nu am reușit să fac poze la nimic pentru că am fost prea ocupată să fiu o gazdă bună, să fiu prezentă și să vorbesc cu cei pe care i-am invitat. Vă asigur însă că totul a ieșit bine și lumea a plecat sătulă și mulțumită de toate preparatele noi pe care le-au încercat. 🙂

Între timp, și alți amici s-au declarat interesați și curioși să încerce preparate românești așa că presimt că vom repeta experiența asta cât de curând pentru că se pare că a fost de succes. 😀

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Pe mine, obiceiul cu nr impar de flori m-a lasat rece dintotdeauna, de asta i-am si sugerat Alui Meu Ca Bradul ca la implinirea varstei de 30 de ani, mi-ar placea sa-mi aduca un buchet de nici mai mult, nici mai putin, 30 de lalele. El s-a conformat, sarmanul, dar numai el stie cat au ras de el pe chestia asta floraresele! Si-n Irlanda, toate buchetele au nr par, de fapt, cred ca doar tarile balcanice au obiceiul asta stupid, de parca ar conta nr! Conteaza florile si mai ales gestul! Dar mi s-a parut foarte frumos si de bun simt din partea invitatilor sa se intereseze inainte de traditiile noastre!
  P.S.: Ce lumina minunata va inunda casa, numai buna pentru fotografii!

  • alina

   17 mai

   Da, nici pe mine nu ma deranjeaza deloc numarl de fire de flori, doar ca m-a amuzat prima data. De atunci numai asa primesc si sunt bine primite. :))

   Daaa, lumina naturala a fost unul din lucrurile care mi-au placut cel mai mult la casa asta.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!