READING

Grand Central – grandioasa gară din Manhatta...

Grand Central – grandioasa gară din Manhattan

Una din clădirile referință în New York, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere arhitectural, e gara Grand Central. Doar că acest loc e mai mult decât o gară, e ca un fel de mall: are magazine, cafenele, restaurante, și toate acestea au un aer extrem de european, lucru care pe mine m-a fermecat. Clădirea se află în mijlocul Manhattan-ului și e o capodoberă arhitecturală, înconjurată de clădiri moderne și înalte. Istoria locului e una foarte specială și mai multe despre ea puteți găsi aici.

Clădirea în forma de astăzi e activă din 1913, deci 100+ ani și, uitându-mă la poze mai vechi, nu pare că au schimbat foarte mult la structura de atunci. Niciodată nu a fost doar o simplă gară, și în trecut a găzduit școli și expoziții de artă, muzee, teatre, și multe altele. Cu peste 60 de magazine, 35 de restaurante, și un calendar plin de evenimente, la Grand Central poți să vii pentru multe motive, nu numai pentru o călătorie. Și intrarea e gratis, apropo. 🙂

grand central din exterior

vanderbilt avenue

strazi din nyc

NYC grand central

exerior grand central

Ceasul pe care îl vedeți în afara clădirii e estimat a valora între 10 – 20 de milioane de $, iar simbolurile din jur sunt un omagiu adus lui Cornelius Vanderbilt, cel care a finanțat construirea clădirii.

Un alt fun fact e că în anii 1920, angajații gării purtau pălării în culori diferite, în funcție de natura serviciului pe care îl prestau. Cei cu pălării roșii, de exemplu, erau cei care se ocupau de bagaje, pe când cei cu pălării verzi erau cei care livrau mesaje călătorilor (pe vremea când, evident, What’s App wasn’t a thing :P).

grand central terminal

Un alt lucru care mi-a atras atenția ar fi faptul că tavanul din încăperea principală are desenate pe el constelații, constelații care sunt în oglindă față de cum apar ele în mod normal pe cer, deoarece artistul francez care le-a desenat inițial le-a modelat pe manuscripte medievale care arătau constelațile din unghiul din care Dumnezeu le privește.

grand central terminal new york

grand central terminal nyc

punct de informatie

Great Northern Food Hall e unul din locurile mele preferate de oprit când vrei să faci o pauză să te odihnești, și să mănânci ceva delicios.

mancare grand central

arhitectura grand central

gara centrala din NYC

grand central alb negru

plimbare grand central

gara nyc

bilete grand central nyc

bilete grand central

casa de bilete grand central

turisti in america

restaurant grand central

information grand central

grand central terminal new york city

grand central terminal nyc

arhitectura grand central

Main Hall Gand Central

Grand Central e o bijuterie arhitecturală la care eu mă opresc de fiecare dată când ajung în The Big Apple. Are un aer boem și antic pe care nu îl găsești în multe locuri din Statele Unite. Dacă ajungeți în New York, să nu uitați să puneți acest loc pe lista voastră. Și să îmi spuneți dacă v-a plăcut. 🙂

** Pentru mai multe povești de peste ocean mă puteți urmări pe Instagram, sau Facebook. 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Got it! 🙂

  E, într-adevăr, fascinantă. Și mult mai bine organizată decât Gara de Nord, de exemplu.

  • alina

   16 martie

   Oh, nici nu se poate compara cu Gara de Nord. 😛

 2. Evident că nu. Deși, la dimensiuni, sunt cumva pe aproape, din câte am văzut.
  Abia acum am remarcat însă că ai pus link-uri pe poze, către unele cu dimensiuni mai mari. Bravo! Chiar ajută mult. Sunt foarte faine. Se văd ca lumea și constelațiile de care vorbeai.
  Uitându-mă la pozele de pe blogul tău, simt cu mult mai acut senzația aceea de prezență a excepționalismului occidental – în general – și a celui american în special. În tot ce fac, nu e destul să fie OK. Trebuie să fie măcar cu adevărat remarcabil, dacă nu desăvârșit! Să-ți mai dau un exemplu, tot din construcții/arhitectură, deși sunt multe altele: o groază de clădiri din NYC sunt acoperite cu cărămidă ornamentală. Multe sunt vechi de bat suta de ani și peste. N-am văzut nici una să se scorojească, să-i pice cărămizile cu zecile sau să rămână chiar cu o bună parte din perete gol, expunând betonul structurii de rezistență, cum mi se întâmplă să văd destul de des prin orașele din țară. Iar blocurile de care vorbesc au sub cincizeci de ani. Mi se pare ireal. Iată, încă o dată, efectele societății concurențiale reale, în contrast cu ale celei suficiente românești. Hai, că ți-am făcut capul cât banița, dar nu mă pot abține… 🙂

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!