READING

De câți bani am nevoie să trăiesc decent în SUA?...

De câți bani am nevoie să trăiesc decent în SUA?

Dacă aș avea 1$ pentru fiecare întrebare de genul pe care am primit-o…:)) Glumesc, evident, însă primesc întrebarea asta atât de des încât am decis să scriu un articol să lămuresc puțin subiectul.

Dacă ați început să citiți cu speranța că veți găsi o sumă exactă, puteți să vă opriți pentru că nu despre asta e vorba și NIMENI nu vă poate da o sumă nici măcar aproximativă. Sunt mult prea multe variabile în întrebarea asta pentru a putea oferi un răspuns care să aibă legătura cu realitatea. De ce? Pentru că fiecare are o altă realitate. Fiecare om e diferit, are o personalitate aparte, pregătire profesională diferită, și așteptări diferite de la viață. Asta ca să nu includ cât de mari sunt diferențele în costul traiului de la un stat la altul. Ceea ce pentru înseamnă un trai decent, poate pentru altul înseamnă sărăcie.

ÎNTREBĂRI – VIAȚA ÎN SUA

Întrebările pe care le primesc cel mai des sub umbrela „viața în SUA” sunt următoarele:

 1. În ce stat găsesc cel mai rapid de lucru?

Vă dați seama că nu am nici cea mai mică idee pentru că depinde de următorii factori: pregătirea profesională, nivelul de engleză, experiența de muncă, situația economică a statului, starea joburilor și a economiei în general la un anumit moment, preferințele personale în materie de ce e fiecare dispus să facă. Pot fi 5000 de joburi de chelner, dacă pe cineva nu tentează ideea asta, nu va găsi de muncă. Din experiența personal, în Michigan am găsit mai ușor de lucru decât în Florida. Asta nu o face însă o regulă, e strict cazul meu.

    2. Care sunt cele mai bine plătite joburi?

Serios că nu știu, dar bănuiesc că medicii, avocații, cei care lucrează în firme mari, cei din IT și, din ce am observat eu, cei care dețin afaceri proprii se descurcă binișor. Dar nu aruncați cu pietre, zic ce cred, nu am o statistică. Și din nou, ce înseamnă bine plătit?! Pentru unii bine plătit înseamnă poate $40.000/an pentru alții $100.000/an.

   3. Suntem o familie cu 2 copii (sau 3, sau 4), credeți că dacă ne-am muta în SUA ne-ar merge mai bine? Merită?

La întrebările de genul mă blochez cel mai tare și asta pentru că practic lumea mă întreabă pe mine dacă merită să se mute aici. Și niciodată nu răspund cu da sau nu, pentru că nu sunt eu în măsură să dau sfaturi. Degeaba merită pentru mine, nu înseamnă că se aplică tuturor, și eu niciodată nu voi fi cea care va lua decizii pentru alții. Pot să spun cum e pentru mine, nu pot să zic dacă merită ca o familie de 4 persoane să lase tot ce au în România pentru a se muta aici. Poate că merită, sau poate că nu. Din nou, depinde de atât de multe lucruri. Repet, îmi place mult să răspund la toate mesajele pe care le primesc, însă la unele nu sunt eu în măsură să o fac.

        4. În ce stat am găsi o chirie ok, mai ieftină?

Probabil în orice stat găsești chirii ok…ok raportate la traiul de acolo. Ce găsești în Michigan cu 700$ pe lună e probabil 1500$ pe lună în California. Nu știu ce preț e ok în mintea fiecăruia. Sau câți bani face fiecare.

*Am scris aici despre chiriile din anumite state, după ce am întrebat persoane care locuiesc acolo.

         5. Cât m-ar costa mâncarea pe lună?

Altă întrebare la care mă blochez. De ce? Pentru că dacă îți e ok să mânci mâncare semi-preparată în fiecare seară, poate nu ai nevoie de mai mult de 200$/lună. Dacă vrei produse organice și mâncare super sănătoasă, bugetul nu are limite…Serios, poți da sume fabuloase pe mâncare dacă îți permiți.

*Am scris aici despre niște prețuri la unele tipuri de mâncare aici. Și promit să revin cu info noi despre capitolul acesta.

După cum vedeți chiar e foarte greu să dai un răspuns la întrebările astea pentru că lucrurile diferă de la om la om. Fiecare are alte așteptări și privește lucrurile din perspectiva proprie. Mie, de exemplu, îmi place mult să călătoresc, să ies la o cafea, să îmi cumpăr o bluză dacă vreau, deci un salariu minim pe economie nu mi-ar susține stilul de viață de exemplu. Și să știți că nu trăiesc ca o prințesă în regat, ci am un trai normal, nici măcar nu aș zice decent că în familia noastră depindem de 2 venituri să plătim toate facturile și să mâncăm. Dar e decent pentru stilul de viață pe care noi îl avem.

Apropo de salariul minim pe economie, și acesta diferă de la stat la stat, dar pe Google puteți găsi informația exact. Google minimum wage in … și puneți statul pentru care vreți să aflați. Plata minimă pe oră în Michigan de la 1 ianuarie 2017 este de 8.90$/oră. Și asta e suma ÎNAINTE de a fi taxată, evident rămâi cu mai puțin în mână după ce dai tot ce e de dat.

Dacă adaugi un mijloc de transport, precum mașina, în ecuația asta, datele se schimbă din nou. Intervine rata + asigurarea lunară, asta că nu mai includem și mentenanța. Deja vorbim de MINIM 200$ în plus pe luna. Pentru O SINGURĂ mașină.

CONCLUZIE

Deși nu vă pot ajuta cu sume fixe, pot să vă prezint cât de obiectiv pot situația mea. Dar eu sunt O persoană și exemplul meu nu poate fi aplicat ca regulă generală. Suntem doar de 3 luni în casa nouă și încă încerc și eu să îmi dau seama ce și cât plătim în fiecare lună. Promit însă să revin cu un articol în care să detaliez costurile noastre lunare din actuala locuință. Sper ca aia să ajute puțin. 🙂

Răspund cu mare drag tuturor întrebărilor, mai ales când super specifice. Nu mă deranjează să vă spun cât plătim noi la gaz sau la curent, deci întrebați cu încredere. Cu cât mai specific, cu atât mai bine. 🙂

Din păcate nu voi răspunde niciodată acestei întrebări din titlu cu o sumă fixă pentru că asta ar însemna să creez niște așteptări nerealiste și nu mi-ar plăcea deloc să fac asta.

Urmează pe blog articole despre sistemul asigurărilor medicale, cum am obținut noi creditul pentru casă, și cum să îți faci prieteni noi atunci când nu știi pe nimeni. 🙂 Dacă aveți și alte idei de subiecte pe care le vreți povestite pe blog, le aștept cu drag.

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Andrei

  3 martie

  Pentru ca tot ai adius discutia de alte state si de faptul ca-ti place sa calatoresti, excluzand New York-ul, cum stau alte state la mijloacele de transport in comun? Adica, banuiesc ca orice meserie ai avea la inceput, este cam greu sa-ti poti permite sa cumperi si sa intretii o masina.

  • alina

   3 martie

   In orasele mari precum NYC, Chicago, San Francisco, sistemul de transport in comun este excelent si e relativ usor sa ajungi unde vrei. In orasele care NU sunt atat de mari, situatia e pe dos. In Florida (Palm Coast) nu am vazut niciodata un autobuz, iar aici in Michigan (Grand Rapids) am vazut un autobuz care leaga suburbia noastra de centru, dar tot as avea de mers pe jos 2-3 km, deci nu e o optiune. Mi se pare foarte greu sa te descurci fara masina in orasele din SUA, daca nu sunt metrople ca cele mai sus mentionate.

 2. Delia

  6 martie

  Si chiar daca sunt orase mai mari, tot nu m-as baza prea mult pe transportul in comun, in unele state. In Texas, ca sa folosesti transportul in comun tot timpul, trebuie sa stai in buricu targului in downtown si sa ai de mers doar prin zona centrala (de orasele mari zic). In rest autobuzele nu prea sunt utile. Sau no, sunt…. daca ai vreme sa meeeergi pe jos, sa te coci la soare pana vine autobuzul si apoi sa faci ocolisuri cu el (si nici atunci, pentru ca sistemul de transport in comun nu acopera prea mult in afara zonei centrale) Daca ai de ajuns la un job la o ora anume nu prea ai cum sa ajungi fara masina.

  • alina

   6 martie

   Exact, asa e si la noi. Ar fi un autobuz, dar are ore ciudate si ma lasa fix in centru, de unde mai am de mers bine de tot pe jos.

 3. val

  4 martie

  Daca vrei sa mergi cu transpoetul in comun stai inRo. de ce vii in USA

 4. plamen

  28 aprilie

  buna seara, alina !
  ai idee , daca cumpar o casa, se acorda green card-ul ?
  detin viza de turist ….
  sau unde ma pot interesa ?
  multumesc

  • alina

   1 mai

   Buna,

   Nu, cumpararea unei case nu inseamna ca se acorda green card. Pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti poti gasi toate tipurile de viza.

   • plamen

    1 mai

    buna ,
    da, m-am uitat pe site-ul ambasadei si nu ma pot incadra la nici una din vize
    eu vreau ca 4-5 luni pe an sa pot sta in state , intr-o casa cumparata de mine …
    nu ma intereseaza sa muncesc acolo …..
    doar sa stau la soare : nici nu vreau sa fac vreo afacere in america …..
    nu am gasit nici un tip de viza pt stat la soare …..
    ok . oricum , multumesc pt raspuns
    o zi buna
    cred ca multa lume care vrea sa inceapa o viata noua in america iti citeste randurile ai are ceva de invatat
    bravo pt idee.

    • alina

     2 mai

     Poti incerca sa trimiti un e-mail ambasadei SUA la Bucuresti sa intrebi pentru ce viza sa aplici, dupa care sa urmezi procesul de aplicare si cand ai viza poti contacta o agentie imobiliara sa vezi ce iti cer pentru a putea cumpara o casa.

 5. plamen

  3 mai

  ok
  multumesc mult
  o zi buna

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!