Biblioteca Publică din New York City

Încă de acum 6 ani, când am ajuns prima dată acolo, mi-am dorit să ajung să văd faimoasa bibliotecă publică din New York. Lista de locuri, mult prea turistice fie vorba între noi, pe care îmi doream să le văd a fost însă mult prea lungă și nu am mai ajuns să mă pierd printr-una din cele mai frumoase clădiri din Manhattan.

Ajunsă din nou în orașul care nu doarme niciodată, 6 ani mai târziu, Biblioteca Publică din NYC a fost primul obiectiv la care m-am oprit.

alina albin

bryant park

LOCAȚIE

Există numeroase sedii ale bibliotecii răsfirate prin tot NYC-ul, însă clădirea principală se află în Manhattan la adresa de mai jos.

Stephen A. Schwarzman Building
476 Fifth Avenue (42nd St and Fifth Ave)
New York, NY, 10018

strazi nyc

fifth avenue

Librarie NYC

The NYC Public Library

exterior biblioteca

ORAR

Pe timp de vară biblioteca este închisă în zilele de duminică, la fel și cu ocazia sarbătorilor naționale, deci fiți atenți la aspectul acesta când plănuiți vizita. Cel mai bine e să verificați website-ul oficial înainte. Orarul în perioada în care am fost eu (august 2016) a fost următorul:

Luni: 8AM – 6PM, Marți: 8AM – 8PM, Miercuri: 8AM – 8PM, Joi: 8AM – 6PM, Vineri: 8AM – 6PM; Sâmbătă: 8AM – 6PM, Duminică: închis.

Intrarea este gratuită și există chiar și 2 tururi gratuite ale Bibliotecii, sâmbătă de la 11 și de la 2. Locurile sunt limitate și merg pe principiul primul venit, primul servit. M-a tentat și pe mine ideea, însă din păcate turul acela a fost destul de dezamăgitor. Doamna care ne-a însoțit a vorbit extrem de încet și cu mult prea multe detalii astfel încât ne-a pierdut rapid interesul. Așa că încet, încet mi-am făcut ieșirea din grupul organizat și am preferat să descopăr frumusețea bibliotecii pe cont propriu.

Biblioteca din new york

hol intrare

visitor guide

BIBLIOTECA DIN NEW YORK

La Biblioteca Publică din New York poate intra și citi oricine. E deschisă tuturor, indiferent de naționalitate, cetățenie etc. A fost fondată în 1895 și este cea mai mare bibliotecă din Statele Unite, cu peste 88 de sedii și 4 centre de cercetare, răspândite în 3 din cele 5 cartiere ale NYC-ului.

Se pare că servește anual peste 17 milioane de oameni și deține peste 51 de milioane de materiale (cărți, dvd-uri, e-books etc.). Site-ul oficial spune că aici sunt și câteva piese extrem de valoroase precum scrisoarea lui Columb din 1493 în care a anunțat că a descoperit lumea nouă, și scrisoarea dedicată poporului american a lui George Washington, primul președinte al Statelor Unite.

Biblioteca Publică din NYC primește fonduri de la Guvern și donații private pentru a putea menține gratuite toate serviciile pe care le oferă.

detalii public library nyc

hol biblioteca

Am rămas extrem de plăcut impresionată de arhitectura și design-ul clădirii și am simțit nevoia să imortalizez fiecare colțișor. Am vizitat sălile de lectură și de studiu ale Bibliotecii și, deși era un du-te vino continuu pe ușile sălilor, nici unul din cei care studiau/citeau acolo nu au părut deranjați de zgomotul turiștilor curioși care se peripendau prin încăperi.

hol biblioteca nyc

biblioteca nyc

gift shop sua

cladire veche nyc

Recunosc că unul din motivele pentru care mi-am dorit mult de tot să vizitez Biblioteca Publică din New York a fost sala principală de lectură, care era însă în proces de renovare când am fost eu acolo. Între timp s-a redeschis și este din nou accesibilă publicului. Dacă peste 3 săptămâni ajung din nou la NYC și mă duc să o văd. 🙂

sala de lectura mare nyc

carti

sala de lectura

sala de lectura

sala atlaselor

Nu am putut pleca fără 2-3 suveniruri care să îmi amintească de prima vizită acolo așa că am plecat cu o agendă cu ilustrații ale NYC-ului și 2 postere vintage pe care acum am și unde să le agăț.

Library gift shop

suveniruri nyc

Știu că mulți au alte atracții pe listă atunci când ajung pentru prima dată la New York (așa cum am avut și eu), însă dacă aveți timpul necesar vă recomand să nu ratați o vizită la Biblioteca Publică din New York. E gratis, e frumos, și cu siguranță nu veți regreta. 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Ion Scutaru

  30 ianuarie

  Superbă postare! Mulțumesc. Doamne, ce minunăție au oamenii ăia acolo! Am început să învârt în minte o idee: să cumpăr o excursie de două persoane la New York. :)) Și asta doar de când citesc blogul tău. O să se întâmple și asta, peste vreo câțiva ani, poate.

  • alina

   31 ianuarie

   Zilele trecute ma uitam de bilete si un zbor Budapesta – NYC in februarie e pana in 500$. Dar recomand toamna ca cel mai potrivit anotimp pentru a vizita NYC-ul. 🙂

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!