READING

Cheltuielile lunare în America: chiria

Cheltuielile lunare în America: chiria

Am primit în ultima vreme tot mai multe întrebări legate de costurile vieții în America. Le-am primit de la oameni care iau în considerare o posibilă emigrare în Statele Unite și care se interesează ce prețuri sunt pe aici sau de la oameni curioși de cât scoți din buzunar aici în fiecare lună. Și pentru că mă gândesc că sunt mai mulți în situația asta, găsesc util un articol despre cheltuielile lunare din statele Unite.

Ca să nu vă înnebunesc cu o tonă de cifre, o să împart articolul acesta în vreo 3 părți să discutăm pe rând despre fiecare aspect. Azi am ales să scriu despre cheltuielile lunare precum: chirie, apă, curent, telefon etc. Și pentru că nu am vrut să vă povestesc numai din experiența mea, am întrebat alte câteva românce pe care le cunosc și care locuiesc în diferite colțuri ale Americii cât plătesc ele pentru chirie.

Înainte să încep lista, e important de știut că americanii cataloghează apartamentele în funcție de câte dormitoare sunt. Deci one bedroom apartment înseamnă de fapt un apartament cu 2 camere: dormitor și sufragerie. 2 bedroom apartment are 2 dormitoare și sufragerie, deci practic 3 camere ș.a.m.d. Cele 2 apartamente în care am stat noi au fost renovate înainte să ne mutăm noi în ele și au arătat foarte ok. De cel din Florida am fost mult mai mulțumită pentru că era mai nouă construcția, mai spațios și mai frumos per total. În Florida de exemplu nu am avut însă voie să zugrăvim deloc, pe când în Michigan ne-au lăsat atâta timp cât văruim cu alb la loc înainte să plecăm.

Aici închiriatul, în 95% din cazuri, se face printr-o companie (mai mică sau mai mare) și trebuie să demonstrezi că ai un venit lunar pentru a putea închiria un apartament. În Michigan ne-a cerut un venit care să fie minim dublul unei chirii pe lună. De asemenea, au sunat la complexul de apartamente unde am locuit să ceară recomandare de acolo (dacă am plătit la timp, dacă am fost chiriași ok etc.). Deci nu bați la usă, dai banii și ți se dă cheia. Uneori, dacă zona e foarte populară, poți fi pe liste de așetptare și 3 luni până se eliberează un apartament. Contractele se fac, în general, pe minim 6 luni fiind însă mai avantajoase dacă le faci pe minim 12 luni. Dacă vrei să pleci înainte de termen costurile sunt destul de ridicate. În Florida, de exemplu, noi am avut contract pe 12 luni. Ca să îl reziliem ar fi trebuit să plătim minim o lună jumătate ca penalizare. Deci $1500 să plecăm mai repede din apartament.

Dacă sunteți curioși care sunt prețurile caselor pe aici în funcție de zonă și între ce prețuri se încadrează vă recomand cu tot dragul Zillow.

Un alt aspect important de știut e că prețurile diferă mult în funcție de zonă. Sunt state extrem de scumpe precum Hawaii, California sau New York, state medii ca preț și state destul de ieftine. Normal, cele cool și populare sunt cele mai scumpe. 🙂 Prețurile chiriilor mai diferă și în funcție de distanța față de downtown, de cât de aproape ești de autostradă, de cât de sigur e cartierul etc.

costuri viata sua

Acum să le luăm pe state:

Florida Michigan Hawaii Oregon

FLORIDA

 • Palm Coast, Florida – primul oraș din America în care am locuit. Un orășel foarte cochet, curat și sigur dar cam scump. Nu am avut prea mult de ales pentru că nu cred că erau mai mult de 2 complexuri de apartamente. Pentru un one bedroom apartment de 95 de m pătrați am plătit lunar $900. La care adăugam $10 pentru gunoi și $100 pentru garaj. Deci $1010. Nimic altceva nu era inclus în banii ăștia decât aerul dintre pereți. Dacă sunteți curioși cum arătau apartamentele, le vedeți aici.

Florida

 MICHIGAN

 • Grand Rapids, Michigan – a doua noastră casă din SUA. Aici locuim tot într-un one bedroom apartment dar mai avem și o altă cameră mică pe care ei îl consideră den că cică nu e destul de mare să fie considerată cameră. Apartamentul are în total 73 de metri pătrați și plătim lunar $865 lunar. La asta se adaugă $10 pentru gunoi și cam atât că aici garajul și apa sunt incluse. O să fac un articol separat cu poze din apartamente să vedeți cam cum arată ele pe aici. Noi acum locuim în acest complex de apartamente.

Michigan

HAWAII

 • Kaneohe, Hawaii – un apartament cu 2 dormitoare cu apă, electricitate, cablu TV și un loc de parcare costă $1900/lună.

hawaii

OREGON

 • Beaverton, Oregon (foarte aproape de downtown Portland) – un one bedroom apartment costă $1010/lună, fără nimic inclus. De menționat că prețul acesta a fost în septembrie 2014 cu un contract de 18 luni. Acum e mai scump (aprox. $1200).

Oregon

california

ILLINOIS

 • Chicago (de fapt la vreo 30 de minute de downtown) – one bedroom apartment de 75 de m pătrați costa acum un an 1100$/lună.

Illinois

VIRGINIA

 • Roanoke, Virginia – o casă de 205 m pătrați cu 4 dormitoare într-un cartier middle class costă $1300/lună.

Virginia

MARYLAND

 • Baltimore, Maryland – un 2 bedroom apartment costă $1950/lună. La care se adaugă $130 pentru întreținere și $25/lună dacă ai pisică.

Virginia

CALIFORNIA

 • Los Angeles, CA – one bedroom apartment $1.580 plus $110 cheltuieli;
 • San Jose, CA – 2 bedroom apartment $2.895 + $230 cheltuieli la care se adaugă $50 pentru o pisică;
 • Chula Vista, CA (suburbie a San Diego-ului) – casă cu 2 dormitare, 2 băi și o curte micuță în spate costă în chirie $2.300, preț în care nu sunt incluse alte cheltuieli;
 • San Francisco, CA – apartament cu o cameră, baie proprie și un loc de parcare – $1600/lună.

Califronia

Minnesota

MINNESOTA

 • Duluth, Minnesota – un studio cu totul inclus $550/lună;
 • St. Cloud, Minnesota – $600 pentru un one bedroom în care sunt incluse apa și căldura;
 • Coon Rapids, Minnesota (foarte aproape de Minneapolis) – un one bedroom apartment costă $789/lună în care sunt incluse apa, căldura, gunoiul și un loc de parcare.

Minnesota

LOUISIANA

 • Slidell, Louisiana – 2 bedroom apartment – $805, gunoiul inclus (acum 3 ani).

Louisiana

ALTE CHELTUIELI

În lista de alte cheltuieli însă mai intră și alte servicii. Nu am făcut un studiu de piață foarte complex așa că vă spun doar din cheltuielile noastre din Michigan și Florida.

 1. Apă – în Michigan este inclusă în banii de chirie. În Florida însă plăteam în jur de $50/lună pentru apă;
 2. Curent – între $30 – $50/lună;
 3. Căldură – în jur de $30-$40/lună (am fost destul de surprinsă că nu a fost mai scump de atât);
 4. Telefon mobil (rețeaua AT&T) – eu plătesc $75 iar John vreo $40 că e pe planul păriniților lui;
 5. Rată mașină – $190/lună;
 6. Asigurări mașină – pentru 2 mașini plătim pe lună $220;
 7. Renter’s insurance – $10 (asigurare obligatorie pentru apartament);
 8. Internet (At&T) – cea mai proastă glumă de pe lista facturilor e Internetul. Avem o viteză amețitoare de 15Mb/secundă (chiar vă rog să râdeți, e foarte funny ca în 2016 să mai existe așa viteză) pentru care plătim $52/lună. Partea proastă e că firma asta are monpol în acest complex de apartamente și nu poți lua de la altă firmă, deși cei de peste drum au antena unei alte companii;
 9. Netflix – nu dăm bani pe cablu că e un serviciu care nu merită banii, din punctul meu de vedere. Așa că avem Netflix – $10/lună;
 10. Cablu – am vorbit însă cu alte fete și prețurile sunt între $70 și $160 dacă vrei toate canalele de sport și alte fițe;
 11. Benzina – azi, la data la care scriu articolul, era $1.60/galon cea normală și $1.90 cea premium (galonul are 3.78l).

Subiectul acesta este unul complex și după un an și 5 luni de locuit aici nu pot cunoaște toate detalile așa că v-am povestit cam tot ce știam eu despre subiect, dar aștept cu drag și alte întrebări legate de chirii și alte cheltuieli de genul că poate am uitat aspecte importante. 🙂

Data viitoare discutăm despre costurile mâncării în America. 🙂

P.S: Dacă mai sunt români din America care vor să împartă din experiențele lor, chiar vă rog să scrieți în comentarii ce prețuri sunt prin zonele unde stați voi. 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Sergiu

  5 martie

  Despre Palm Beach ai idee cum este zona, daca se fac bani si mai ales cum sunt oamenii?
  Te intreb avand in vedere ca ai locuit in Palm Coast

  • alina

   5 martie

   Salut Sergiu,

   Nu cunosc foarte multe despre Palm Beach. Stiu insa ca e o comunitate destul de mare de romani in zona aia si e mai cald si mult mai aglomerat decat Palm Coast. Noi (eu si sotul meu) nu am reusit sa gasim nimic ok de lucru in zona in care am locuit de aia ne-am si mutat in MI. Sunt grupuri pe Facebook de romani in Florida si eu zic sa ii intrebi ca sigur te pot ajuta mai mult. 🙂

 2. Sergiu

  5 martie

  Multumesc foarte mult ptr raspuns,
  Am sa caut 😀

 3. Karina Propolis

  13 august

  Buna,
  Ma numesc Cristina si am locuit in
  New York City timp de 25 de ani.
  Momentan sunt in Chicago de 1 an.
  Pot da informatii generale despre NYC
  celor interesati.
  Chiriile sunt destul de mari depinde in ce zona locuiesti.

  • alina

   15 august

   Salut Cristina! 🙂

   Poti lasa un comment in care sa ne spui cum sta treaba cu chiriile in The Big Apple pentru cei interesati. 🙂

   Mersi frumos!

  • Florin

   2 decembrie

   Buna, pe mine m-ar interesa, am obținut viza SUA (adevarat cea de turist) am fost intr-o excursie in N.Y. si as dori sa ma intorc si ca sa lucrez.Daca imi puteti da niste detalii, de genul, este greu sa gasesti de lucru, o chirie si altceva asa ca un inceput intr-o tara. multumesc pt. eventualele raspunsuri.

   • alina

    18 ianuarie

    In primul rand pentru a lucra ai nevoie de permis de munca, cu viza de turist nu se poate lucra. Un al;t aspecte e chiria, care in NYC e extrem de scumpa, NY e unul dintre cele mai scumpe state din SUA deci e important sa ai si asta in vedere. Iti recomand sa vezi pe site-ul ambasadei sua ce tipuri de viza de munca exista si daca te poti califica pentru una din ele. Bafta!

  • Max

   4 aprilie

   Karina ,unde iti place mai mult sa locuiesti in NYC sau Chicago?
   Multumesc.

 4. Catalin

  5 decembrie

  Si eu as vrea sa plec sa gasesc ceva de munca , pentru inceput undeva intr-un orasel mic unde e chiria ieftina.. ce ziceti din experientele voastre? As gasi un loc de munca?

  • alina

   5 decembrie

   Depinde de zona, depinde ce job, in ce industrie. Daca ai permis de munca, ceva tot ar trebui sa gasesti.

 5. Veronica

  14 iunie

  Buna! Din cate stii tu care e cea mai sigura zona din America?

  • Veronica

   14 iunie

   Si unde e riscul cel mai mare de atacuri in strada?

 6. Elena

  22 iunie

  Buna! Sunt pe aici persoane care au castigat la loteria vizelor?? Cum ati reusit sa va stabiliti acolo, tinand cont ca nu iti ofera nimeni nimic dupa ce castigi (un apartament de inchiat, loc de muna)???

  • alina

   25 iunie

   Elena, iti recomand grupurile de romani de pe FB, acolo s-ar putea sa fie mai multi oameni care au venit aici prin loterie. Dar da, loteria vizelor acorda doar viza, nu e un premiu deci nu iti e asigurat nimic altceva decat decat dreptul de rezidenta. Restul trebuie obtinut pe cont propriu.

   Bafta!

 7. Arthur

  20 iulie

  Salut sunt Arthur din alba Iulia
  Sunt in Berlin de 6 ani mam gândit ca este timpul sa ma mut de aici. Optez pt US.
  Aa dori sfaturi care mar face mai liniștit, să spun asa. Imi este putin frica luând in calcul ISIS
  Safaturi?

  • alina

   23 iulie

   Singurul sfar pe care ti-l pot da e sa vii aici ca turist sa vezi cum e inainte de a lua decizia de a te muta aici sau nu. ISIS nu mai e de mult timp o problema pe care doar SUA o are, in ultima vreme Europa a devenit, din pacate, o tinta mai usoara. La fel ca in alte tari din lume, cu cat mai mari orasele, cu atat mai periculoase. 🙂

 8. Alison

  21 iulie

  Alina esti o minunata ! Tot ce ai scris este realist si ma pot ghida ca sa am o idee de unde sa incep. Multumesc mult. Sunt in UK si am tot citit despre una alta, dar cand deja ai un inceput de la lingura si furculita nu mai ai chef de un nou inceput. Cu toate acestea inceputul nu ar fi atat de cumplit in US cand ai avut un inceput in UK.

  • alina

   23 iulie

   Multumesc din suflet. Chiar ma bucur cand cei care ma citesc gasesc articolele utile, sper ca ele sa fie o resursa cat mai buna pentru cei care se gandesc la un inceput in SUA sau care pur si simplu sunt curiosi de cum e viata aici. 🙂

 9. dragomir nicoleta

  28 august

  Buna! probabil veti spune ca am inebunit la varsta asta, dar vreau sa o iau de la capat! am doi copii, 3 si 11 ani, eu am 43 de ani. Ma tot gandesc in ultimul timp sa schimb ceva in viata ptr a le fi copiilor bine mai tarziu. Aici in Romania lucrez ptr o companie ce se ocupa de transporturi maritime. Sotul lucreaza tot ptr o firma de transporturi, dar ei fiind casa de expeditii fac transporturi de toate genurile. Oare am sanse sa gasesc ceva de lucru in domeniu….?
  Ce sanse am cu doi copii sa fiu acceptata de o noua societate? cu ce sacrificii? poate este cineva pe aici care a facut o mutare de genul in viata lui si ma poate ajuta cu un mic sfat.

  • alina

   28 august

   Buna Nicoleta,

   Eu sunt de parere ca nu e niciodata prea tarziu, atata timp cat iti doresti cu adevarat schimbarea asta. Sanse sunt, depinde cata determinare, curaj si putere ai sa o iei de la 0. Nu cunosc bine domeniul in care activezi tu si sotul tau deci nu vreau sa ma dau cu parerea cu privire la sansele de a gasi un loc de munca, dar cu rabdare si perseverenta cred ca s-ar gasi. Depinde si cat de bine vorbiti limba engleza. Societatea americana e destul de deschisa, dar sunt, ca peste tot, oameni si oameni. Eu nu am avut probleme mari la a ma adapta aici si am fost primita foarte ok de majoritatea oamenilor. Dar din nou, America e FOARTE mare si fiecare zona e diferita. Cerceteaza cat mai bine legile, taxele, sistemul medical (extrem de scump si prost din punctul meu de vedere) si vezi daca merita schimbarea.

   Bafta multa!

   • dragomir nicoleta

    29 august

    iti multumesc Alina ptr timpul acordat 🙂

 10. cristina

  10 octombrie

  buna alina ma numesc cristina sant casatorita de 21 ani am un baietel de 5 ani si mias dori foarte mult sa ajung an america eu sant infirmiera si sotul este zugrav vopsitor si se pricepe la tot ce sete electronic si placi solare centrale eoliene etc ce sanse am avea si de cati bani sa dispunem pt a ne integra tel contact florin 0675852215 multumesc

  • alina

   5 noiembrie

   Cristina, sansele difera in functie de modul in care doriti sa emigrati: loteria vizelor, viza de munca etc. Avand in vedere ca tu esti infirmiera, ar trebui echivalate studii, si facute niste cursuri in plus (din cate stiu eu). Treaba nu e deloc usoara, insa sanse exista. Iti recomand site-ul ambasadei SUA la Bucuresti pentru a vedea ce tipuri de viza de emigrare exista.

 11. Silviu

  8 februarie

  Buna Alina,
  Ma numesc Silviu si locuiesc de 3 ani in UK langa Londra.
  In present lucrez ca si Designer si sotia lucreaza in IT.
  Suntem interesati de o posibila relocare in USA si as dori sa stiu care ar fi posibilitatile de obtinere a unei rezidente si/sau a unui permis de munca avand in vedere ca deja lucrez si sunt resident UK.
  As dori sa te intreb daca nu te deranjeaza, modul in care ai ajuns tu in USA ,prin ce process.
  Iti multumesc si astept raspunsul tau.

  • alina

   10 februarie

   Salut Silviu,

   Eu am emigrat cu viza de logodna, acum 3 ani si jumatate. Posibolitatile voastre ar fi loteria vizelor sau o posibila viza de munca. https://www.youtube.com/watch?v=pFR9ZjtycBk uite aici un video pe care l-am facut recent despre asta. 🙂

 12. Max

  4 aprilie

  Salut Alina! ce oras din USA iti place cel mai mult pentru trai si viata? sunt nou in SUA si ma gindesc in ce oras sa ma stabilesc.

  • alina

   24 aprilie

   Salut Max, din pacate nu ma pot da cu parerea ca am locuit in 2: Palm Coast (Florida) si Grand Rapids (Michigan). Amandoua au plusuri si minusuri. Depinde ce iti place in materie de stil de viata, ce personalitate si ce buget ai. 🙂

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!