READING

Viza de logodnă K1 – partea I

Viza de logodnă K1 – partea I

Am discutat într-un articol anterior despre ce este viza de logodnă, care sunt condițiile de aplicare și câteva surse importante de informare care să vă ajută să treceți prin procesul acesta fără avocați și să țineți cheltuielile la minim.

Azi discutăm despre demararea propriu-zisă a procesului de aplicare pentru viza K1. După cum am menționat și în articolul anterior, cetățeanul american este cel care demarează procesul. Cum anume face asta? Trimițând un pachet destul de voluminos cu acte la sediul USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) din SUA.

Înainte să trec la lista concretă, aici puteți vedea foarte pe scurt pașii până la obținerea green cardu-ului. Par mulți și coomplicați, dar voi povesti de fiecare în parte, aici pe blog.

Ce conține pachetul de aplicare pentru viza K1?

 • Plata pentru USCIS. Aceasta se poate face prin cec personal sau ordin de plată. Aici găsiți informații despre cum trebuie completat cecul. El se atașează la dosar, dosar care se trimite prin poștă. Costul trimiterii acestei aplicații este de $340.
 • O scrisoare de intenție care să conțină o scurtă descriere în care să menționezi pentru ce viză aplici (în acest caz, I-129F – numele aplicației pentru viza de logodnă) și un cuprins în care să fie listate, în ordine, actele care se regăsesc în dosar. Dacă o pagină din formular nu este suficient și vrei să adaugi ceva, atașează scrisorii de intenție o pagină în plus (pagină pe care să nu uiți să o enumeri în cuprinsul scrisorii de intenție) în care oferi explicațile suplimentare. Nu uita să te semnezi și să pui data atunci când completezi ORICE foaie din aplicație, fie că e formular oficial sau o foaie A4 atașată suplimentar.
 • Formularul I-129F pentru aplicația de viză de logodnă, pe care îl gasiți aici.
 • Pe o foaie separată, o declarație despre cum și când v-ați întâlnit în persoană în ultimii 2 ani. Informația asta ar trebui cuprinsă în maxim o pagină și trecută ca atașament la întrebarea 34.1 a formularului I-129F. Din nou, nu uita să semnezi și să datezi foaia de hârtie.
 • Declarații originale de la ambii parteneri (cetățeanul american și logodnicul/a, deci 2 foi separate) prin care declară fiecare separat că are intenția de a se căsători în maxim 90 de zile de la intrarea pe teritoriul SUA cu viza K1. Aveți aici un exemplu de cum ar trebui să arate.
 • Dovezi că v-ați întâlnit în persoană în ultimii 2 ani. Exemple: poze, bilete de avion, bilete de la intrări în diferite locuri, factură de la hotel etc. Nu există număr maxim de dovezi, așa că trimiteți orice considerați dovadă, fără să exagerați însă. Pe spatele fiecărei poze scrieți numele vostru, data și locul în care au fost făcute pozele. Puneți minim 5 poze. Dacă țin bine minte noi am pus vreo 15. Se recomandă să se trimită și dovezi de genul conversațiilor pe Skype sau desfășurător de la telefon. Noi am făcut screen shot-uri de pe laptop cu conversațiile de pe Skype, dar numai numele apare și durata. Nu text, sau nimic înregistrat.
 • Formularul G-325A completat de cetățeanul american cu informațiile personale, semnat și datat. Aici găsiți formularul pentru download.
 • O poză de tip pașaport a cetățeanului american (vedeți aici specificațile în legătură cu poza). Pe spatele pozei trebuie scris numele complet, iar poza trebuie mai apoi pusă într-o pungă de tip zip lock iar pe pungă se atașează un bilețel pe care se scrie: Photo of  ______ și adăugați numele cetățeanului american. Atașați punguța de o foaie de hârtie A4 și o puneți sub formularul G325A.
 • Formularul G325A a logodnicului/logodnicei cu informațiile personale, semnat și datat. De aici îl downloadați.
 • O poză de tip pașaport a logodnicei/logodnicului (vedeți aici specificațile în legătură cu poza). Pe spatele pozei trebuie scris numele complet, iar poza trebuie mai apoi pusă într-o pungă de tip zip lock iar pe pungă se atașează un bilețel pe care scrie: Photo of  ______ și adăugați numele logodnicei/logodnicului. Atașați punguța de o foaie de hârtie A4 și o puneți sub formularul G325A completat de cetățeanul străin pentru care se depune aplicația.
 • Copie după certificatul de naștere (față/spate) al cetățeanului american SAU copie după TOATE paginile pașaportului cetățeanului american, pașaport emis cu o valabilitate de cel puțin 5 ani SAU copie după certificatul de naturalizare (față/spate) în cazul în care cetățeanul american nu s-a născut în SUA și a dobândit acest statut pe parcurs. Acest act este necesar pentru a stabili că petiționarul este cetățean american.
 • Copia finală a sentinței de divorț pentru cetățeanul american și/sau logonic/logodnica dacă este cazul. În cazul în care este vorba de o văduvă sau văduv, la acest dosar trebuie atașat certificatul de deces. Indiferent că e vorba de cetățeanul american sau cetățeanul străin pentru care se aplică.
 • Dovada legală a schimbării numelui, valabil pentru ambii cetățeni, dacă este cazul și cineva folosește alt nume decât cel utilizat în actele oficiale.
 • Dacă este cazul, atașați la acest dosar sentințe sau hotărîri ale Tribunalului (în cazul în care există situații de condamnări etc.).

Cum se asamblează pachetul?

Exact în ordinea pe care v-am prezentat-o mai sus și toate actele se pun într-un plic de hârtie. Fiți ordonați și asigurați-vă că totul este frumos ordonat și orice informație este ușor de găsit și priceput.

Unde se trimite plicul?

Plicul se trimite prin USPS iar adresa la care plicul trebuie trimis este:

USCIS
P.O. Box 660151
Dallas, TX 75266

Trimiteți pachetul cu cerere de confirmare a primirii pachetului (return receipt requested / delivery confirmation).

Opțional

Dacă vreți să fiți anunțați prin e-mail și/sau telefon că aplicația a ajuns unde trebuie, completați formularul G-1145 pe care îl găsiți aici. Acesta se atașează ca PRIMA foaie din dosar, deci prima pagină pe care cel care deschide dosarul să o vadă. 🙂

Ce se întâmplă acum?

Pachetul va ajunge la USCIS în aproximativ o săptămînă atunci când se va emite NOA 1 (Notice of Action) prin care veți fi anunțați că aplicația a fost primită și e în procesare. Când primiți în poștă NOA 1, veți primi și un număr de caz al cărui status îl puteți verifica aici la orice oră din zi. Tot în NOA 1 vă va spune și la care din centre ați fost repartizat (Texas sau California).

Cam așa arată NOA 1

NOA 1 viza K1

Practic acum așteptați NOA 2 prin care se anunță că aplicația a fost acceptată. Din Texas, acolo unde trimiteți pachetul, acestea se repartizează spre 2 alte centre: unul tot în Texas, altul în California. Pe vremea mea, când am depus eu (iunie 2014) dosarele din California se mișcau MULT mai repede ca cele din Texas. În funcție de ce se face repartizarea? În funcție de statul din care aplică cetățeanul american. John a aplicat din Michigan și noi am fost repartizați la centrul din California. Am trimis dosarul pe 13 iunie, în 7 zile am primit NOA 1 iar după 30 de zile am fost aprobați. Ăsta a fost un caz fericit, știu cazuri unde a durat 7-8 luni această primă aprobare. Nu știu care e situația acum și cât de repede se mișcă, dar probabil să vă așteptați la 1-4 luni pentru aprobare, în medie.

Deși nu e o listă oficială și 100% corectă, eu asta am găsit în legătură cu statele din care trimiți și centrul la care ajung:

„Your receipt notice (NOA1) will contain your receipt number and the service center location that your petition was sent to. Currently there are only two service centers processing the I-129F petitions. They are California (CSC) and Texas (TSC). If your receipt number begins with WAC, then your petition is at the CSC. If your receipt number begins with SRC then your petition is at the TSC. Typically the petitions are sent to one of the two service centers based on where the USC petitioner resides. I have seen some report that is not always 100% the case, but for the most part this is correct.

California Service Center: Alaska, Arizona, California, Colorado, Guam, Hawaii, Idaho, Nevada, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Utah, Washington, Wisconsin and Wyoming.

Texas Service Center: Alabama, Arkansas, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia, U.S. Virgin Islands, West Virginia and the District of Columbia.”

Dacă celor de la USCIS li se pare că lipsește ceva important de la dosar, veți primi RFE (Request for Evidence). Nu vă panicați, asta înseamnă că în câteva zile veți primi în poștă o foaie prin care vă zice ce acte să mai trimiteți, dacă dosarul nu e complet.

Cam acesta este primul pas concret în procesul de obținere al vizei K1. Dacă aveți nelămuriri, îmi puteți lăsa un comentariu, sau îmi scrieți pe Facebook. Sau poate un e-mail la alinaalbin14@gmail.com dacă vă e mai ușor. Săptămâna viitoare povestim despre pașii următori.

Spor și multă răbdare să aveți! 🙂

Sursa poza featured

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Irina

  19 septembrie

  Imi poti da, te rog o adresa de e-mail, pentru a discuta cu tine, referitor la acesta viza?

  • alina

   19 septembrie

   Cred ca ai gasit-o pana la urma. 😀

 2. rorica

  3 martie

  exista o versiune in engleza a acestui articol va rog? Multumesc!

 3. Tatiana

  19 ianuarie

  Salut Alina, sunt cetatseanca ale Statelor Unite,am dat petitie pentru logodnicul meu si saptamina viitoare are interviu la Ambasada Americii din Chisinau . Ma poti ajuta cu ceva intrebari care il poate Consulul intreba?Multumesc,o zi buna in continuare .

  • alina

   22 ianuarie

   Il va intreba chestii simple gen cum v-ati cunoscut, de cand sunteti impreuna, poate cand va casatoriti, lucruri de genul. Bafta!

  • Carp dorina areta

   29 octombrie

   Buna Tatiana,in poti da pagina ta de fbk sa iti scriu in privat?

 4. carp dorina areta

  17 octombrie

  buna Alina in data de 7 aprilie 2018 am depus dosaru pentru viza de logodna,in data de 20 aprilie ne-a venit confirmare ca sintem luati in evidenta,pina in prezent nu ne-a mai venit nici un raspuns,sint disperata.spune-mi te rog din data cind am fost luati in evidenta se calculeaza 6 luni?

  • alina

   24 octombrie

   Salut Dorina,

   Dureaza foarte mult timp, nu exista un timp limita in care sigur afli un raspuns. In functie de cat de ocupat e biroul care le proceseaza, poate dura si un an (sau mai mult) aprobarea. Pe visajourney.com gasesti cu aproximatie cam cat dureaza. Daca ati facut actele prin avocat, astea sunt informatii pe care ar trebui sa le primesti de la el.

 5. carp dorina areta

  17 octombrie

  eu sint din lugoj” viitorul sot e din America (Detroit) el a depus dosaru cu ajutorul unui avocat’

 6. carp dorina areta

  11 noiembrie

  buna Alina am primit de la ambasad americana din CALIFORNIA request for evidence precum ne cere niste acte pe care noi le-am depus deja, e posibil sa ne fi cerut pentru ca au intirziat cu cazul nostru? ne poate veni in urmatoarele zile alt plic?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!