READING

Viza K1 de emigrare în Statele Unite

Viza K1 de emigrare în Statele Unite

Am povestit de-a lungul timpului cum au fost experiențele mele de la Ambasada SUA de la București cu viza de turist (B1/B2) și cu cea de student (J1). Așa că mi se pare util să povestesc și despre procesul de emigrare, viza de logodnă (K1) și despre modul în care acest proces a decurs.

Voi menționa de la început că totul pare MULT mai complicat decât este de fapt și e copleșitor să vezi câți pași și câte acte sunt de făcut. Dar este foarte realizabil, trebuie doar să te informezi și să ai răbdare. Multă răbdare.

Voi împărți articolul în mai multe părți pentru că sunt mult prea mulți pași și încerc să clarific niște lucruri și nu să creez mai multă confuzie.

Ce este viza de logodna K1?

Mai puțin populară și cunoscută ca alte tipuri de viză, viza de logodnă (K1) este cea pe care o primești atunci când ești logodită sau urmează să te logodești cu un cetățean american. Condiția principală a vizei este să vă căsătoriți în America în maxim 90 de zile de la data intrării în țară. După care aplici pentru ajustarea statsului și obținerea green cardului.

Condiții de aplicare pentru viza de logodnă

Există, bineînțeles, niște condiții de eligibilitate pentru a putea aplica pentru viza asta. În pimul rând e important de știut că cetățeanul american (numit petiționarul) demarează procesul în Statele Unite și nu în țara de originie a celui/celei care dorește viza. Deci concret, în cazul nostru, John a aplicat pentru mine și abia după ce cazul a fost aprobat în SUA, am putut merge la Ambasada de la București pentru a cere viza.

Alte condiții de aplicare:

  • petiționarul e cetățean american (nu trebuie să se fi născut acolo, ci să fi dobândit statul de cetățean la un moment dat în trecut);
  • aveți intenția de a vă căsători în 90 de zile de la intrarea pe teritoriul american;
  • ambii partnerei sunt liber (în sensul că orice alte căsnicii, dacă au existat, sunt încheiate și se poate dovedi prin acte acest lucru);
  • v-ați întâlnit măcar o dată în ultmii 2 ani și puteți dovedi asta (poze, bilete de avion etc.).

Surse de informare

După cum spuneam și mai sus, este foarte important să aveți sursele corecte de informare. Acest proces nu necesită, din punctul meu de vedere, ajutorul unui avocat și consider că sunt bani cheltuiți aiurea. Cu răbdare și puțină cercetare, poți trece și singur prin acest proces. Eu am folosit site-urile de mai jos pentru a fi la curent cu tot ceea ce mă va aștepta pe acest drum.

  1. Visa Journey – un forum neoficial dar care ajută foarte mult. Acolo fiecare utilizator își poate face chiar și un timeline și updata informația pe măsură ce primește notificări și aprobări iar toate aceste date sunt stocate într-o bază de date care face predicții și îți spune cam pe când e posibil să ți se apobe cazul în funcție de cum decurg procesele celorlalți utlizatori. Acolo poți pune întrebări și găsești liste cu pașii care trebuie urmați. Super util!
  2. USCIS – un site mai oficial decât ăsta nu există. USCIS sau United States Citizenship and Immigration Services, website-ul de unde luați informațiile oficiale și unde verificați statusul cazului vostru oricând doriți. De acolo am downloadat toate formulare care au trebuit completate.
  3. US Embassy Bucharest – site-ul Ambasadei SUA la București are și el informații în limba română despre viza de logodnă, dar nu așa multe ca cele de mai sus. Oricum, dacă aveți nelămuriri, cel mai bine e să le trimiteți un e-mail. Mie mi-au răspuns mereu foarte repede și au fost de ajutor.
  4. Grup de Facebook – am avut norocul să fiu adăugată într-un grup de Facebook creat de o altă româncă special pentru cei/cele care trec prin procesul acesta de emigrare. Fetele de acolo m-au ajutat extrem de mult și cu multe din ele m-am și împrietenit între timp.

Bun, închei aici partea I a articolului și revin curând cu partea a doua – cum aplică și de ce are nevoie petiționarul din SUA pentru a demara procesul.

Dacă treceți prin procesul acesta și aveți nelămuriri, scrieți-mi pe e-mail sau pe Facebook. 🙂

acte k1

acte viza k1

 

viza logodna

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!