READING

Cu vaporașul prin Chicago – turul arhitectur...

Cu vaporașul prin Chicago – turul arhitectural

V-am povestit de multe ori cât sunt de îndrăgostită de Chicago și cum m-a fermecat orașul acesta. Azi, pe lângă o multitudine de poze, o să vă povestesc puțin și despre arhitectura orașului.

Nu încep să vă povestesc de la Adam și Eva că nu avem timp să povestim istoria unui oraș precum Chicago într-un articol. Believe it or not, America are o istorie foarte interesantă dacă ai timpul necesar să o studiezi. 🙂

Înainte să discutăm despre câteva din clădirile de referință din Chicago, e important să știți că în 1871 un incendiu care a durat două zile a mistuit o treime din oraș și a lăsat fără locuințe aproximativ 100.000 de oameni (dintr-un total de 300.000). Nu se știe cu exactitate de la ce a pornit incendiul, deși există o legendă conform căreia ar fi pornit într-un hamabar iar vântul a permis ca focul să se extindă rapid. Chicago a reînnăscut însă din propria-i cenușă și aproape tot ce vedeți construit acum a fost realizat în mai puțin de 150 de ani. Ironia sorții face ca în zilele noastre Departamentul Pompierilor să aibă sediul pe exact același loc unde se crede că ar fi început incendiul din 1871.

În 1885 s-a construit și primul zgârie-nori din oraș, o clădire de 10 etaje. Din păcate clădirea nu mai există azi, ea fiind demolată undeva pe la 1930. În anii care au urmat, în Chicago s-a construit masiv și au început să apară o mulțime de alte clădiri foarte înalte.

Să revenim însă în zilele noastre. Noi am făcut acest tur arhictectural de două ori: o dată în octombrie 2013 și a doua oară în noiembrie 2015. În 2013 a fost un frig enervant pentru începutul lunii octombrie și mă mir că nu am înghețat până la sfârșitul turului. Într-un mod foarte ciudat, anul trecut la jumătatea lunii noiembrie am prins o vreme de primăvară și un cer senin.

În ambele ocazii am folosit aceeași companie care oferă tururi, Shoreline Sightseeing. Sunt o mulțime de firma care organizează astfel de servicii însă noi am fost mulțumiți în 2013 așa că i-am ales tot pe ei și în 2015. Un tur de aproximativ 75 de minute costă, între $32 și $41, depinde dacă e în plin sezon (mai-septembrie) sau nu.

Pe mine m-a fascinat acest tur de fiecare dată și m-au impresionat mult poveștile din spatele clădirilor impunătoare care formează superbul skyline al orașului Chicago. Dar haideți acum să povestim 2-3 cuvinte despre câteva dintre cele mai importante clădiri din Chicago.

Willis Tower (fostul Sears Tower)

Probabil cea mai faimoasă și cunoscută clădire din Chicago. Construită între 1970 și 1973, Willis Tower are o înălțime de 527 de metri și 110 etaje și este a doua clădire ca înălțime din SUA și a 14 din lume. Clădirea a fost inițial ocupată de birourile companiei Sears, denumirea fiindu-i însă schimbată în 2009 în Willis Tower atunci când compania de asigurări cu sediul la Londra, Willis Group Holdings, a închiriat mare parte din clădire și a obținut dreptul la nume. Țin minte că în 2013, mare parte din clădire era închiriată de United Airlines.

Willis Tower e clădirea care are și faimosul balcon de sticlă numit Skydeck, situat la etajul 103. Ca fun fact, într-o zi cu cer senin și vreme frumoasă, din vârful clădirii poți vedea 4 state: Illinois, Indiana, Wisconsin și Michigan.

skydeck chicago

Carbide & Carbon Building

O altă clădirie care mi s-a părut mereu fascinantă și interesantă este clădirea în care se găsește Hard Rock Hotel. Construită în 1929, clădirea are o înălțime de 153 de m și 40 de etaje. Construită într-un stil art deco, aceasta se deosebește de majoritatea construcților din jur prin culoarea pe care o are, verde, și prin auriul extrem de greu de ignorat din vârf. Ah, și să știți că ăla e aur adevărat, nu vopsea. 🙂 Și în cazul acestei clădiri există o legendă care spune că forma clădirii este inspirată de o sticlă de șampanie.

Trump Tower

Acest zgârie-nori nu necesită prea multe prezentări pentru că numele zice deja destule. O clădire impunătoare de 432 de m și 98 de etaje care găzduiește atât camere de hotel cât și apartamente și spații de retail. Clădirea se află exact pe malul râului, Chicago River, care trece prin oraș iar acum 2 ani țin minte că era un condo de vânzare chiar în vârf care costa 32 de milioane de $. Nu știut dacă cineva l-a cumpărat până la urmă. De curiozitate însă am căutat să văd cât costă o cameră pe noapte, iar în luna martie cea mai ieftină cameră costă $300 pe noapte.

 John Hanckok

O altă clădire preferată de pe lista mea, mai ales prin prisma priveliștilor pe care oferă este John Hanckok. Cu o înălțime de 459 de m și 100 etaje, acest zgârie nori e la momenul de față a patra clădire ca înălțime din Chicago. Și aici sunt atât birouri, cât și câteva sute de apartamente. John Hanckok se situează de asemenea pe locul 3 în lume ca fiind una din clădirile cu apartamente la înălțime (după Burj Khalifa și Trump Tower).

La etajul 95 se află un bar unde poți savura cafeaua în timp ce admiri frumusețea orașului Chicago de la înălțime.

john hancock

Marina City

O altă clădire de referință pentru arhitectura orașului Chicago este Marina City, o clădire finalizată în 1964 cu o înălțime de 179 de m și 65 de etaje. E o clădire rezidențială care are spații comerciale, parcare supraetajată și chiar o marină la subsol pentru cei care dețin bărci.

parcare supraetajata

Lake point tower

O altă clădire rezidențială care mi se pare extrem de interesantă este Lake Point Tower, o clădire construită lângă malul lacului proiectată în așa fel încât să reziste vânturilor puternice din Chicago. Pereții exterior ai clădirii sunt curbați pentru a oferi intimitate rezidenților. De asemenea, pe acoperiș (în cercul ăla care se zărește acolo sus) se află un restaurantu cu bucătărie franțuzească și americană care oferă, probabil, niște priveliști de vis.

zgarie nori chicago

Jewlers building

159 de m și 40 de etaje are acestă clădire istorică a orașului Chicago, construcție încheiată în 1927. Clădirea apare în câteva secvențe ale filmului Batman Begins din 2005 iar în 2011 o secvență din Transformers a fost filmată pe acoperișul clădirii. Mie mi-a plăcut mult cum razele soarelui se strecurau și reflectau de pe geamurile clădirii.

Wrigley

Una din clădirile istorice de referință din Chicago este și Wrigley, construită în 1920 ca sediu al birourilor firmei Wrilgey, compania care produce gumă de mestecat. Clădirea are două corpuri separate care comunică însă printr-un coridor exterior aflat la etajul 14. Clădirea Wrigley a fost și prima clădire din Chicago în care se folosea aerul condiționat.

Și de atunci și până în zi de azi, americanii nu par să se fi săturat de obsesia aerului condiționat.

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!