READING

Interviu Work and Travel: Miruna Vasi în Californi...

Interviu Work and Travel: Miruna Vasi în California

Miruna a acceptat să povestim puțin despre cum a fost experiența ei cu Work & Travel și îi mulțumesc cu ocazia aceasta că și-a făcut timp să răspundă la câteva întrebări care sper să îi ajute pe toți cei care se gândesc să petreacă o vară în Statele Unite. 

Alina: Salut Miruna, pentru început spune-ne câteva cuvinte despre tine pentru cei care nu te cunosc.

Miruna: Buna tuturor! Numele meu este Miruna Vasi, sunt studentă în anul 3 la Comunicare și Relații Publice în cadrul Universității Politehnica Timișoara. Îmi plac călătoriile, sunt pasionată de nutriție și sport și ador să descopăr mereu și mereu lucuri noi.

A: Ce te-a determinat să iei decizia de a pleca în Statele Unite cu programul Work&Travel?

M: Primul lucru pe care l-am simțit când am auzit de acest program a fost curiozitate, deși inițial nu i-am acordat prea multă atenție. Ulterior m-am gândit că ar trebui să profit de toate oportunitățile pe care viața mi le scoate în cale, ca în final să realizez că un astfel de program poate fi experiența vieții mele. Să trăiesc o vară pe cont propriu în capătul celălalt al lumii, să mă duc în necunsocut și să îmi testez limitele.

A: Una din întrebările pe care le primesc eu cel mai des este legată de agenția cu care am fost eu plecată. Așa că, pentru cei curioși de aspectul acesta, cu ce agenție ai plecat și cum ți s-au părut serviciile lor?

M: Am plecat cu Student Travel, la recomandarea unei prietene. Nu pot să dau foarte multe informații deoarece nu am studiat și celelalte agenții sau ofertele lor. Mi-au plăcut fetele de la birou deoarece erau deschise și pozitive cât și faptul că au trăit ele pe cont propriu o „vară americană” și ne-au oferit sfaturi utile.

A: Povestește-ne puțin despre zona în care ai fost și cum ai ales locația respectivă? (posibilități de second job/ chirie/ oportunități de entertainment).

M: Zona în care am locuit timp de 3 luni a fost California, mai exact orașul San Francisco. Am ales locația deoarece mi-am dorit California, eram vrăjită de toate filmele de la Hollywood și de melodiile despre Coasta de Vest. Eram conștientă că fiind un oraș mare erau multe avantaje dar și dezavantaje. Pe de o parte puteai găsi multe oferte de second job, zona fiind un punct turistic important; de asemenea partea de entertainment era foarte ofertantă: de la pub-uri, cluburi și mall-uri, la trasee montane, zonele de coastă, plajele întinse cât și orașul în sine care are o istorie bogată și o cultură diversificată. Ca dezavantaj, San Francisco este unul din orașele cu cele mai scumpe chirii din țară (al doilea după New York) și din această cauză nu ai multe opțiuni. Mai mult decât atât, fiind un oraș mare unele zone erau periculoase și de aceea trebuia să fii foarte prudent mereu.

san francisco

A: Ce job/joburi ai avut pe perioada verii? Ți-a plăcut ce ai lucrat? (greu dpdv fizic/obositor/plictisitor/interesant)

Jobul principal a fost de Busser în cadrul Ciocolateriei Ghiradelli. Interesant, deoarece aveai acces la preparatele magazinului de ciocolată (!!) dar în același timp obositor din punct de vedere fizic deoarece presupunea să cari tăvi grele cu înghețată și să fii mereu în priză pentru a menține locul curat. Tot aici aș mai vrea să menționez că nu se respectă în totalitate numărul de ore promise, deci trebuie tu să te zbați să ți se ofere mai mult. Al doilea job a fost de retailer pentru o companie care închiria biciclete, un job și mai solicitant din punct de vedere fizic deoarece presupunea să stai în picioare timp de 10 ore aproape fără întrerupere, plus un mediu stresant de muncă. Totuși, premiul cel mare de la final (vacanțța pe care mi-am făcut-o cadou) a meritat fiecare moment.

ghirardelli

A: Sunt mulți studenți care întreaba cum sunt oamenii în America, tu ce părere ai avut despre oamenii cu care ai lucrat și cei pe care i-ai întâlnit în fiecare zi?

M: Oamenii în America sunt foarte prietenoși și amabili. Primul lucru pe care îl vei observa când ajungi în America este zâmbetul larg pe care ți-l aruncă orice american împreună cu un „How are you”. Colegii mei de la lucru erau majoritatea tineri de vârsta mea 19-24 ani. Îți este foarte ușor să legi relații cu ei, și să povestești despre orice, fie în autobuz când mergi la lucru, fie din întâmplare când stai într-o cafenea să îți bei cafeaua la 10 dimineața, sâmbaăta.

A: O curiozitate pe care mulți studenți o au înainte să plece este legată de posibilitatea recuperării investiției pe care o faci inițial în program: tu ai reușit?

M: Am reușit să îmi recuperez investiția în totalitate, să îmi plătesc o vacanță de 2 săptămâni și jumătate prin State, să îmi cumpăr tot ceea ce mi-am propus și să mă și întorc cu câțiva bani acasă. Lucru care a fost posibil deoarece am avut 2 joburi. Un princpiu foarte important este ca primele săptămâni cât lucrezi acolo să îți strângi investiția (dacă ai ca scop acest lucru) și apoi la finalul vacanței să cheltuiești bani pe ceea ce îți dorești. Nu invers altfel riști să rămâi fără bani de mâncare și chirie.

A: Pe unde te-ai plimbat după cele 3 luni de muncă? Spune-ne care a fost locul preferat din cele vazute.

M: Pe final de America am vizitat: Santa Cruz (o stațiune pe coasta Pacificului la sud de SF), Los Angeles și Laguna Beach unde am stat o săptămână, un weekend în Las Vegas și Marele Canion, iar ultima săptămână am petrecut-o în New York. Cel mai memorabil moment a fost cu siguranță hickingul de pe Runyon Canyon din mijlocul Los Angeles-ului, unde am avut parte de un apus ca la Hollywood.

Miruna in California

america

brooklyn bridge

California

marele canion

miruna in america

plaja california

A: Ce ți-a plăcut și ce ți-a displăcut cel mai mult în America?

M: Mancarea!! Faptul că în proporție de 80% în supermarket-uri găsești fast food și junk food. Faptul că legumele sunt plastic curat, și faptul că foarte rar găseai brânză și iaurt natural. Am avut norocul să am ca variantă de masă înlocuitorul de mese de la Herbalife ceea ce mi-a permis să am totuși o nutriție echilibrată.

A: Care e amintirea preferată din vara aceasta?

Nu am una, dar două amintiri sunt în top cu sigururanță. Prima este Gay Parade-ul din primele zile petrecute în San Francisco care a fost … savuros iar a doua amintire a fost într-o dimineață în New York când am decis să mă pierd puțin pe străzi. Era o dimineață de septembrie călduță, frunzele erau aurii și maronii, și era un zumzet continuu al orașului. Am intrat într-o librărie Barnes and Nobles și am petrecut acolo o jumătate de oră, după care am explorat cartierul SoHo în căutare de suveniruri. În ziua aceea m-am simțit ca o newyorkeză.

wall street new york

A: Ai recomanda experiența asta unui prieten/ă?

M: Da da da, cu siguranță. Ce șansă mai ai să ajungi în America atât de ușor ?

A: Care a fost cea mai mare provocare de vara asta?

M: Să ies din zona de confort și să fiu constantă cu munca. A existat un moment în care îmi doream mai mulți bani, și trebuia să îmi găsesc second job. A trebuit să umblu efectiv din ușă în ușă și să primesc refuz după refuz, până când cineva a zis DA. Ulterior provocarea cea mai mare a fost să îmi ascult șefii și să accept să fiu tratată nu tocmai frumos, dacă doream să îmi păstrez jobul. La urma urmei oamenii își urmăresc interesele lor.

A: Simți că vara petrecută în America te-a schimbat sau ajutat în vreun fel? Daca da, cum?

M: O astfel de experiență își lasă amprenta asupra ta în multe feluri. Am învățat să apreciez tot ce am acasă. Așa cum este, România are foarte multe oportunități și putem să o ducem mai bine aici decât în America în unele privințe. Am învățat să îmi apreciez familia și prietenii, casa în care locuiesc, mâncarea sănătoasă pe care o am aici. Dar în același timp am învățat că singurele limite pe care le avem sunt cele pe care noi ni le punem.

A: Cum ai descrie într-o propoziție vara de anul acesta?

M: This summer’s gonna hurt like a … )

A: Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să plece cu programul work&travel?

M: Să accepte provocarea. Să nu aibă așteptări. Să trăiască mai mult momentele de acolo, decât pe cele de acasă. Să nu se panicheze când lucrurile nu merg așa cum trebuie, căci mereu există o soluție. Să dați mereu mai mult decât vi se cere și să îi serviți pe oameni cu amabilitate. Să fie recunoscători mereu pentru tot ceea ce au. Să petreacă timp cu americani pentru a învăța din mentalitatea lor. Să spună DA la orice oportunitate li se ivește în cale.

Pe Miruna o puteți găsi pe pagina ei de Facebook, iar mai multe despre experiența ei în America (și nu numai) puteți citi chiar de pe blogul ei.

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Gabi @ Books & Trips

  27 ianuarie

  Super! Felicitari pentru curaj si pentru felul in care ai rezistat, Miruna! Hard work pays off in the end 🙂

 2. Hello!
  Eu caut bona pentru fetita mea.
  Unde pot gasii persoane interesate in acest domeniu daca ma poti ajuta.
  Sant in zona San Francisco, California.
  Pot sa fiu contactat la Email: daniel@dentsdoctor.com or la telefon (415) 524-5789
  Daniel Anton

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!