Independență pe 4 roți

Cât am locuit în România nu am avut niciodată o mașină a mea pentru că nu am avut nevoie și nu am simțit că e necesar să adaug niște cheltuieli de genul la bugetul personal atâta timp cât există alternativa transportului în comun. Am primit din când în când mașina de la tata și în rest m-am bazat pe autobuzul 33 și Express 1 și am supraviețuit fără probleme.

Sunt fana plimbărilor și al mersului pe jos, așa că nu am simțit niciodată lipsa unei mașini. De când locuiesc în America, lucrurile s-au schimbat complet. Pe aici nu prea poți face nimic fără mașină. Singurele orașe în care te poți baza pe transport în comun sunt metropolele precum: New York, San Francisco sau Chicago. Și cum nu locuim în nici care dintre ele, am început să simt brusc nevoia unui mijloc de transport doar al meu. Nu există ABC-uri sau magazine la care să ajungi în plimbare. Sau cel puțin nu pe unde am stat eu. În Florida, de exemplu, trebuia să merg pe jos 30 de minute să ajung la cel mai apropiat supermarket. Aici, în Michigan, merg pe jos 15 minute și eventual ajung la o benzinărie, nicidecum la un supermarket. Și uite așa în America mașina devine o necesitate, și nu un lux.

Timp de un an de zile nu am avut nici o metodă de transport și am folosit doar bicicleta atunci când am vrut să ajung undeva, dar strict în interes de plimbare. Pedalam 45 de minute până la ocean deși cu mașina ar fi durat maxim 15 minute. Am încercat să merg și la mici cumpărături de alimente cu ea cât John era la lucru, dar din cauza greutății plaselor ajungeam să merg pe lângă ea așa că am renunțat și la asta.

Nu am putut merge niciunde decât dacă era John acasă și mă ducea. Nu puteam să iau eu mașina să mă plimb pentru că nu aveam permis pentru că încă nu aveam toate actele. Și tot așa un an am depins de lumea din jurul meu pentru a ajunge din punctul A în punctul B.

După ce ne-am mutat în Michigan, mașina a devenit un MUST pentru că John a început serviciul iar eu nici la interviuri nu puteam ajunge. Așa că am decis că a venit momentul să cumpărăm încă o mașină. Pentru început am considerat că o mașină second hand e cea mai bună idee având în vedere că sunt mai ieftine și perfecte pentru începători pe drumurile americane (deși am permis de 8 ani). Am vrut ceva mic, dar nu atât de mic încât să nu mă vadă șoferii de TIR de pe autrostradă și care să fie totuși economic. După ce am cercetat puțin piața și ne-am documentat, am ales un Ford Focus din 2014 cu 35.000 de mile la bord. Pentru cei curioși de prețul automobilelor în SUA, noi am plătit (sau mai bine zis vom plăti) pe ea $14.000 după toate taxele, asigurările și ratele aferente. Nu am vrut să ne băgăm la leasing, dar eu am nevoie de un credit score bun să mă ia băncile în serios aici în SUA așa că am luat în rate dar nu ne vom întinde prea mult cu plățile (povestim altă dată despre conceptul de credit score și de ce e ultra important).

Costurile de întreținere nu sunt extrem de mari, însă nici de neglijat: 190$ rata pe lună, 120$ asigurarea lunar, 600$ cauciucuri de iarnă pentru că în Michigan nu se poate altfel. Și uite așa necesitatea de a avea o mașină nu e tocmai ieftină. Noroc însă cu benzina care are un preț ridicol de mic.

Mi-a fost tare frica la început să conduc, de zici că nu aș mai fi făcut-o niciodată.  Asta până mi-am intrat în mână și până m-am obișnuit cu stilul și regulile de aici. Păcat că nu m-am filmat prima dată când am condus singură pe autostradă că v-ați fi distrat și voi puțin. De când am mașina însă mă simt mult mai independentă și pot ajunge unde vreau și când vreau, fără să depind de nimeni. După un an în care am depins financiar și în toate felurile posibile de cineva, mașina mi-a dat stropul acela de independență și mobilitate de care mi-a fost atât de dor.

ford focus

focus 2014

masina noua

 

gps

ford focus

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Denisa

  25 ianuarie

  I really wish you started a vlog! 🙂

  • Alina

   25 ianuarie

   M-am gândit serioa la treaba asta dar mă intimidează partea tehnică din spatele unui vlog. 😛

 2. alseba

  22 februarie

  buna!am descoperit de curând blogul tau..e super útil si interesant.ai putea specifică ce documente ai nevoie pt a obține permisul de conducere în usa? multumesc

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!