READING

În România, după un an

În România, după un an

Pe cât de greu s-au scurs lunile lungi de vară în care am muncit și câte 13 ore pe zi, pe atât de repede s-au scurs cele 17 zile acasă. Pentru că așa trece timpul atunci când te simți bine și când te vezi cu toți cei dragi. Nu, bineînțeles că 17 zile nu au fost de ajuns pentru câte planuri am avut, pentru câte persoane am vrut să văd și pentru câte lucruri am avut de făcut. Dar a fost mai bine decât nimic.

Am reușit să mă văd cu (aproape) toți oamenii dragi mie, iar buni, mama și tata m-au răsfățat și s-au asigurat că am pe masă exact mâncărurile de care mi-a fost cel mai dor: lapte de casă, caș, telemea, sarmale, prăjituri de casă și multe altele. Am făcut multe excese alimentare, însă dorul de mâncarea bună de acasă a fost prea mare. 😀

ciorba

ciorbă de casă

lapte de casa

lapte de casă, nepasteurizat

mancare romanesca

shaworma

prajitura

prăjitură de casă, cu cafea

Cum am găsit România? Exact așa cum am lăsat-o, fără să mi se pară că s-a schimbat ceva în mod radical. Și nu zic asta pe un ton sarcastic. Am simțit orașul la fel de familiar și totul era exact așa cum mi-am amintit și cum a fost înainte să plec. Mi-a făcut plăcere să văd unele lucrări deja terminate prin oraș și alte proiecte începute și am convingerea că în câțiva ani Timișoara va arăta mult mai bine. Acum desigur, venind după un an de America, totul mi s-a părut mult mai mic și mai înghesuit, începând de la mașini, străzi, porții de mâncare și până la oameni. 😀

timisoara

centru timisoara

piata unirii

toamna timisoara

unirii

Prietenii și familia au făcut ca timpul petrecut acasă să fie unul special. Am reușit în cele două săptămâni să petrec timp cu părinții, frații, bunicii, prietenii foarte apropiați, foști colegi de lucru și de liceu, amici și m-am jucat cu toți bebelușii care între timp s-au transformat în cei mai drăgălași copilași. Pentru că suntem răsfirate în lumea întreagă, prietenele mele cele mai bune și-au rupt din timpul lor și au venit de la Londra și București să mă vadă și să petrecem timp împreună. Vă dati seama cât de repede trec orele când se pun fetele la povestit, mai ales că nu e ușor să povești un an întreg în câteva ore. După un an în care nu am avut cu cine să ies la o poveste și la o cafea, fiecare minut cu ele a fost o mare bucurie.

acasa

bunica

mama

prietenie

toamna

Am povestit de atâtea ori cum a fost primul meu an în SUA și am primit mereu aceeasi remarcă, cel puțin interesantă: Doamne, dar nu te-ai schimbat deloc, tot așa ești, parcă nici nu ai plecat! Nu știu de ce unii se așteaptau să vin schimbată. În momentul în care am plecat nu știam exact ce se va schimba în viața mea, dar eram convinsă că nu mă voi schimba radical și că personalitatea și modul de a fi vor rămâne mereu la fel. Ah, evident că orice experiență a vieții te schimbă puțin și te face să vezi lucrurile altfel și nu o să neg că am învățat multe și văd puțin altfel lucrurile acum, dar de acolo până la a mă schimba radical e cale lungă.

Mi-a făcut mare plăcere să revăd pe toată lumea, să mă plimb pe străzile orașului în care am crescut, să mănânc tot ce mi-a poftit inima și să petrec timpul cu toți cei dragi. Timpul a fost scurt și insuficient pentru toate planurile și ideile pe care le-am avut. Mi-am făcut însă plinul cu energia pe care numai acasă o poți găsi și aștept cu nerăbdare următoarea vizită.

Concluzia, pentru mine, e simplă: după un an de locuit în SUA, mi-am dat seama că deși România va rămâne mereu acasă, poți să simți la un moment că și altundeva pe planeta asta, un loc poate începe să se simtă ca a doua casă. Și aia nu înseamnă nici că ai uitat de unde ai plecat, nici că te-ai schimbat și nici că îți pierzi rădăcinile. Înseamnă doar că sunt o norocoasă care de acum are două locuri pe care le poate numi acasă. Și nu mulți se pot lăuda cu asta. 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!