READING

Sunt, oficial, rezident permanent al Statelor Unit...

Sunt, oficial, rezident permanent al Statelor Unite

S-a cam pus praful pe jurnalul meu virtual, dar să știți că nu de povești duc lipsă, ci de timp. Nu zic asta ca să mă plâng, dar simt nevoia să motivez cumva lipsa scrisului din ultimele luni. Am adunat câteva povești pe care le voi scrie, în ritmul meu, aici pe blog în săptămânile ce urmează. Sau poate nu neapărat povești, cât idei, trăiri și planuri. Dar toate la timpul lor. 🙂

Momentan ce e nou e faptul că am devenit, în sfârșit, rezident permanent al Statelor Unite. După exact 11 luni de când am ajuns aici și după 9 luni de când am trimis actele. Eram până acum într-un fel de zonă gri, nici rezident, nici cetățean, ci doar o soție a unui cetățean american. Ce am învățat din toată treaba asta? Să nu mă mai plâng niciodată de birocrația din România. Și aici lucrurile merg extrem de greu și instituțile lucrează în unele cazuri extrem de încet. Sigur, există și un volum mai mare de muncă având în vedere numărul de imigranți din Statele Unite. Luând însă în considerare costurile și condițiile pe care un proces de genul le implică, m-am așteptat la puțin mai mult de la ei.  Pentru că știu că sunt doritori, voi povesti în detaliu pașii pe care i-am urmat și modalitatea prin care eu am ales să emigrez pentru că am fost des întrebată ce presupune un astfel de proces.

Ce-am câștigat cu noul statut? Dreptul de a lucra (aproape) orice pe teritoriul Statelor Unite și dreptul de a intra și ieși din SUA de câte ori doresc (atâta timp cât nu stau în afara SUA mai mult de 12 luni). Am mai „câștigat” și dreptul de a plăti taxe, asigurări de sănătate și alte impozite. Sunt practic un locuitor cu drepturi depline, mai puțin dreptul de a vota, drept care vine odată cu calitatea de cetățean. Dar mai e mult până departe.

Nu e cea mai mare realizare a vieții, dar pentru mine e un pas important și o reușită demnă de menționat având în vedere că am dus la bun sfârșit o primă parte a unui proces destul de complicat, prin forțe proprii.

Sper să fie cu noroc și să ma ajute să găsesc oportunități pe care să le fructific și de care să mă bucur! 🙂

green card

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Denisa

  21 septembrie

  Bravo! Noi nu cred că am apucat să ne cunoaștem, dar te urmăresc cu drag. Mult succes în tot ce întreprinzi pe Beaver (LOL) Island!
  Pupici din Hunedoara

  • Alina

   21 septembrie

   Mersi Denisa!

   Și eu te urmăresc și chiar azi am citit despre produsele de la Solaris și cred că strecor și eu câteva în bagaj la întoarcerea în SUA. 😀

 2. Felicia

  3 iulie

  Salut, e adevarata informatia ca odata ce castigi cardea verde si pleci in SUA, esti obligat sa stai acolo cel putin un an? Sau te intorci oricand vrei?

  • alina

   3 iulie

   Nu stiu care sunt conditiile atunci cand primesti green cardul. Depinde si prin ce viza il obtii.

  • Ionut

   6 iulie

   Felicia, poti sa pleci a 2-a zi dupa ce ai GC, dar e bine sa nu stai mai mult de 6 luni iesita din SUA, ideea este sa pastrezi legatura cu SUA (cont bancar, chirie) in mare trebuie sa ai rezidenta aici, prea multe plecari din SUA pot ridica un flag la USCIS. O sa las un link cu informatii oficiale: https://www.uscis.gov/green-card/after-green-card-granted/maintaining-permanent-residence

 3. Razvan

  26 septembrie

  Buna Alina, am si eu o intrebare :). Ai auzit de cazuri in care a durat obtinerea green cardului mai mult de 9luni de la depunerea actelor ? Mentionez ca sunt in aceeasi situatie cum ai fost si tu, adica voi pleca in state cu viza k1 dupa care ma voi casatori acolo, urmand sa aplic pt green card.
  Multumesc.

  • alina

   5 noiembrie

   Da, sunt situatii in care green cardul a durat si un an sau mai mult. Insa vei primi dupa vreo 3-4 luni dupa care aplici pentru green card un permis de munca si de calatorie pe care sa il folosesti pana oajunge green cardul. Drum bun si adaptare usoara.

 4. Laura

  5 martie

  Buna Alina,

  Am cetatenie romana. Pot primi green card daca te casatoresti cu un rezident permanent din America?

  • alina

   5 martie

   Daca vrei sa vii cu viza cu care am venit eu, cea de logodna, nu, nu se poate pentru ca trebuie sa fii casatorit/a cu un cetatean american, nu se poate numai cu rezidenta permanenta. Dar poate exista alt tip de viza pentru situatia ta.

 5. Gătej Dumitru

  24 martie

  Salut Alina .Cind depui dosarul pentru gren card permanent , in urma unei casatorii facuta acolo in America cu un cetatean american , îți trebuie si cumva o dovada de susținere financiara de la familia soțului american care te gazdueste in casa lor? Va rog mult un raspuns .Va multumesc.

  • alina

   30 martie

   Da Dumitru, trebuie sa demonstreze ca are un venit pentru a sustine 2 + persoane. Pe uscis.gov scrie exact suma necesara.

 6. Maria Mare

  16 iulie

  Alina, te rog spune-mi in cat timp ai primit dreptul de munca de la data depunerii aplicatiei pentru green card/
  Multumesc

  • alina

   16 iulie

   Aproximativ 70 de zile.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!