READING

Întrebări frecvente despre programul work and trav...

Întrebări frecvente despre programul work and travel (II)

Am revenit cu partea a doua a articolului despre întrebările pe care le primesc de la studenții dornici să afle cât mai multe lucruri despre programul Work&Travel (prima parte a articolului o puteți citi aici).

10. Câți bani de buzunar să am la mine când plec?

Majoritatea agențiilor am văzut că recomandă să aveți la voi minim 500$ pentru a-i putea folosi până în momentul când începeți să fiți plătiți și vă puteți achita toate cheltuielile din banii câștigați acolo. Eu am avut 900$ la mine în primul an (și bine am făcut) pentru că drumul până la destinația finală s-a întins pe mai multe zile (mai multe decât era planificat). În anii următori, pentru că deja știam ce fac și unde merg, am avut numai 500$ și mi-au ajuns fără probleme. Să aveți în minte că inițial cheltuielile se referă la următoarele: depozit pentru chirie, drumul de la aeroport la locul unde veți locui, mâncare pentru aproximativ două săptămâni, cartelă de telefon etc. M-a mai întrebat cineva dacă am avut banii pe card sau cash cu mine; i-am avut cash, chiar dacă nu e cea mai smart opțiune. Nu am avut probleme și nu am fost jefuită. 😛

dolari

Sfat: dacă vă permite bugetul și aveți cum, e mai bine să aveți bani cu voi și să nu aveți nevoie de ei, decât invers.

11. Cine se ocupă de cazare: eu, agenția sau angajatorul?

Din câte am văzut eu, majoritatea joburilor vin cu cazare, în sensul că este asigurată dar trebuie plătită. Sunt însă și cazuri în care agenția de work&travel sau angajatorul te pot asista în căutare unei locuințe.

Sfat: nu v-aș recomanda să mergeți în SUA pe principiul nu am cazare, dar lasă că o să găsesc eu ceva pe acolo. Pierdeți timp, bani și nervi. Cel mai simplu e să știți din România exact unde veți sta.

12. Ce condiții sunt la cazarea oferită de angajator?

Asta e ceva greu de spus, având în vedere că diferă de la caz la caz. Din ce am văzut eu pe la alți studenți, în cea mai mare parte a cazurilor, condițiile de cazare sunt de bun-simț însă nu vă așteptați la mega condiții. Noi, de exemplu, am locuit 6 fete într-un apartament deasupra unui bar, cu o singură baie. Nu au fost cele mai bune condiții, dar nici foarte rele.

apartament america

cazare america work and travel

cazare sua

feribot

vedere

Vedere de la geamul apartamentului

Sfat: cereți poze cu unitatea de cazare, în cazul în care angajatorul vă poate oferi acest lucru. De asemenea, fiți atenți care e distanța față de locul de muncă, e important să știți asta mai ales dacă aveți în plan să vă luați și un al doilea job pentru că veți ști cât timp aveți la dispoziție pentru cel de-al doilea job.

13. Care e numărul maxim de ore de lucru pe săptămână?

Nu există un număr maxim legal de ore pe care le poți lucra. Dacă ai 2 job-uri full time (40 de ore/săptămână), poți liniștit să lucrezi 80 de ore pe săptămânăă. Numărul minim de ore este în jur de 25-30 de ore pe săptămână.

Sfat: știu că toată lumea vrea să facă bani și să se distreze, dar v-aș recomanda să nu vă distrugeți sănătatea și să încercați să vă și odihniți între atâtea ore de lucru. Echilibru între muncă și distracție este, de fapt, ideea de bază a programului. 🙂

14. Sunt posibilități de second job?

O altă întrebare care ar putea avea 0 mie de răspunsuri. Depinde mult de zonă, în cele mai multe locuri studenții găsesc rapid second job-uri. Și chiar dacă nu sunteți într-o zonă foarte populară, poate puteți face overtime la actualul angajator. Soluții se găsesc, depinde cât sunteți de creativi. 🙂 Despre cum să cauți un second job în SUA am mai scris și aici.

Sfat: încercați să ajungeți în SUA cât mai repede. De obicei, studenții din alte țări ajung mai repede în SUA, iar astfel oportunitățile de job scad. Nu este însă o regulă care se aplică peste tot.

15. Cât cheltuiai pe lună pe mâncare și cazare?

Și asta depinde de zonă, dar ca să vă faceți o idee eu am plătit 50$/săptămână cazare (2 și 3 fete în cameră, 6 în tot apartamentul) și pe mâncare dădeam aproximativ 250 $ pe lună (am lucrat pe o insulă și mâncarea era mai scumpă ca la un Walmart). În cel de-al treilea an în care am fost plecată, am plătit 500$ pe lună pe un mini apartament unde stăteam numai eu. Lucram la un restaurant, dar masa nu ne era asigurată, așa că am investit destul de mult în mâncare. Multe restaurante oferă însă mâncare gratuită angajaților.

mancare america

16. Te-ai simțit tratată diferit în America? Cum sunt oamenii acolo?

Nu m-am simțit niciodată tratată diferit doar pentru că sunt din România dimpotrivă, americanii au fost foarte curioși să afle mai multe despre țara noastră și despre programul cu care suntem acolo. Au fost mereu înțelegători cu noi și ne-au apreciat și admirat pentru curajul de a traversa oceanul și de a ieși din zona de confort într-o țară diferită de a noastră. Plus că de foarte multe ori ne complimentau nivelul avansat de engleză, ceea ce ne-a dat și mai multă încredere în noi. 🙂

Sfat: probabil că veți da și de câțiva americani mai puțini prietenoși, încercați să nu judecați și să învățați câte ceva chiar și de la cei mai puțini amabili dintre ei. 🙂

17. Unde să fac shopping?

Au fost câteva fete care m-au întrebat asta. Având în vedere că majoritatea vrem lucruri de calitate la prețuri cât mai mici, în afara shopping-ului online, vă recomand magazinele TJ Maxx și Ross – Dress for less. Sunt magazinele mele preferate atunci când vreau să găsesc lucruri de calitate, la prețuri mai mult decât acceptabile. Desigur, în funcție de stat, există și alte lanțuri de magazine de genul. Alte magazine care mie îmi plac foarte mult în SUA sunt: Macy’s, Dillard’s, Barnes&Noble (pentru carti), Nordstrom etc. Noi am fost și prin mall-uri, dar prefer oricând TJ Maxx în comparație cu magazinele din mall. Iar online, pentru fetele pasionate de moda vintage, vă recomand cu încredere ModCloth. 😀

cumparaturi america

la mall in america

18. Ți-ai deschis card în America?

Nu mi-am deschis card bancar pentru că, așa cum am menționat și mai sus am locuit pe o insulă și era un sediu mic al unei bănci locale. Mi-am deschis un savings account și am ținut banii acolo, iar la plecare într-un an mi-am făcut travelers checks. În restul anilor am trimis în țară banii prin wire transfering, iar restul i-am luat cash cu mine. 🙂 Din nou, să umbli cu bani cash la tine nu e neapărat safe, dar eu am umblat prin State cu prietenul și mașina lui personală și m-am simțit în siguranță în felul acesta.

19. La sfârșitul programului, cât ai investit în călătorii?

Și aici sumele de bani diferă în funcție de numărul de locații pe care vreți să le vizitați, cum călătoriți etc. Să vă dau câteva exemple și să vă faceți o idee, în primul an am stat 4 zile în New York și am cheltuit vreo 350 $ numai pe vizitat, cazare și mâncare, fără cadouri și cumpărături. În cel de-al doilea an, am făcut un roadtrip de 15 zile pe ruta Michigan-Wisconsin-Minnesota-Mount Rushmore-Colorado-Grand Canyon-Las Vegas-Utah-Chicago, 3 persoane într-o mașină, ne-a costat vreo 1400$ (benzină, cazare, mâncare și intrări).

barca america

pescarus new york

Sfat: dacă aveți posibilitatea, vă recomand din suflet să călătoriți cu mașina; mi se pare că numai așa puteți vedea cât de diferită și diversă e America și cum fiecare stat e diferit și special în felul său. Și mai un sfat, dacă îmi permiteți, încercați să vă programați călătoriile în așa fel încât să vă dați timp suficient să descoperiți cu adevărat locul pe care îl vizitați.

20. Câți bani se fac cu Work&Travel?

Întrebarea asta e în mintea tuturor atunci când se înscriu în program, deși eu cred că focusul ar trebuie să fie asupra experienței. Desigur, e important să îți scoți bani investiți și să călătorești puțin, dar observ că se pune tot mai mult accentul pe câți bani faci și nimic altceva nu am contează. America nu e un fel de Spania sau Italia unde mergi să muncești și de unde vii înapoi și îți iei casă și mașină. Eu zic să vă concentrați mai mult pe peartea culturală a programului și să vizitați cât de mult puteți. Asta nu înseamnă că nu puteți pune și un ban deoparte care să vă ajute luni bune după terminarea programului, dar încercați să nu plecați în minte cu ideea de a face DOAR bani. Și acum, să răspund totuși și la întrebare, media (din cele auzite/văzute de mine) e de 5000$ – 6000$ de dolari pe vară cu două joburi gen housekeeping. Dacă ești server, poți face și peste 10.000$ dintr-un singur job. Sau și mai mult dacă ai și un second job pe lângă cel de server. Repet, banii sunt importanți, dar încercați să veniți în SUA cu focus pe experiența în sine și nu numai pe partea financiară. 🙂

Momentan acestea sunt întrebările pe care le-am primit în mod repetat. Voi completa acest articol și cu alte întrebări, pe măsură ce le primesc. Sper ca acest articol să vă fie de folos și să vă răspundă la întrebările pe care le aveți cu privire la acest program.

Dacă aveți completări, sfaturi sau alte întrebări, le aștept cu drag în comentarii. 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Razvan

  3 mai

  Buna!
  Voiam sa te intreb ceva legat de banii de buzunar. Stii cumva daca exista posibilitatea de a deschide un cont, de aici din Romania , pentru a putea transfera in SUA 80-90% din banii cu care vreau sa plec. As vrea sa plec cu cat mai putini bani cash si voiam sa stiu daca exista o banca, din SUA sau Romania, care sa aiba sucursale sau centre (macar un birou in Romania de unde sa imi deschid contul sau o banca din Romania cu un birou in SUA) de unde pot sa ridic banii cand ajung in SUA.
  Multumesc anticipat!

  • alina

   3 mai

   Salut Razvan,

   Nu cred ca poti deschide cont fara sa fii acolo, dar cel mai bine intrebi la o banca in Romania cum poti face si te vor indruma ei. Eu i-am avut cash cu mine, de aia nu stiu sa iti spun. stiu sigur ca iti poti face un debit card cand ajungi si ii pui acolo, dar cel mai sigur intrebi la banca. 🙂

  • kate

   18 iunie

   paypal

 2. Raluca

  7 iunie

  Buna, Alina. Eu si prietenii mei o sa plecam cu work and travel vara asta in NYC si nu avem cazare. Ai idee unde am putea cauta cazare ieftina in NYC?

  • alina

   7 iunie

   Hm, nu prea exista nimic ieftin in NYC mai ales pe timpul verii. Eventual sa te uiti pe craiglist, dar sa fii atenta ca nu e o sursa foarte sigura uneori. De asemenea, incearca sa discuti cu angajatorul poate va poate ajuta el cu niste idei. Bafta!

 3. Veronica

  14 iunie

  Buna! Ce detalii mi-ai putea da despre New Jersey? :d

 4. lili chita

  25 iunie

  Bună Alina, daca ajung in America prin agenție la un restaurant ca ajutor de bucătar si nu pot face față crezi ca ar fi ok daca as apela la agenția de acolo pentru un alt job sau trebuie să caut singur altceva

  • alina

   25 iunie

   Poate incerca ambele variante, si sa contacteze agentia si sa incerce si singur sa caute altceva.

 5. Alina

  1 iulie

  buna! oare daca esti student la distanta poti primi viza?

  • alina

   3 iulie

   Cand am aplicat eu trebuia sa fii student la zi, dar poate s-a schimbat intre timp. Poti sa scrii la una din agentii sa intrebi. 🙂

 6. Bianca

  25 mai

  Buna!
  Ar trebui plec prin Work and travel in Long island insa nu reusesc sa gasesc cazare. Ai vreun sfat? Doresc o camera pt doua persoane. Unde pot apela in afara de agentie si angajator. Te rog sa imi scrii daca ma poti ajuta! Mulțumesc

  • alina

   29 mai

   Salut Bianca,

   Angajatorul tau ar trebui sa stie mai multe despre zona si ce posibilitati sunt. Ai incercat sa le scrii lor sa vezi daca te pot ajuta?

 7. Dumitru

  21 iunie

  Pot alege si job-uri gen (frizer, maseur) avand diploma acreditata?

  • alina

   22 iunie

   Probabil ca ar fi posibil, dar nu am vazut niciodata un job de genul pentru studenti.

 8. Miriam

  20 ianuarie

  Hei! Daca ajung intr-un stat si vreau sa ma duc in altul din oarecare motive, pot? Sau daca ajung acolo si raman fara job si cazare, ce se intampla?

 9. Ema

  2 februarie

  Buna ziua, Alina!
  Fiica mea s-a înscris în programul W&T si a fost repartizată intr-o stațiune în Delaware.( Bethany Beach) la înghețata Kohr Brothers.
  Nu este încântată de job, nu a semnat contractul.Avem șanse să schimbe jobul de aici din Romania in aceeași locație?
  Multumesc frumos

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!