READING

Întrebări frecvente despre programul Work and Trav...

Întrebări frecvente despre programul Work and Travel (I)

Atunci când am plecat eu în Statele Unite prin programul Work&Travel, existau puține surse de informare cu privire la acest program. În afara de afișe și pliante, nu prea aveai de unde altundeva să afli detalii și informații utile. Sau poate puteai dar pe atunci (2009-2010), Facebook-ul și blogurile nu reprezentau o sursă zilnică de informații pentru mine.

Acum însă lucrurile stau cu totul diferit și studenții au zeci de surse de unde pot afla informații prețioase despre work&travel. Tocmai de accea, fiind și foarte activă în diferitele comunități de studenți care se pregătesc să plece în America, primesc zilnic mesaje de la cei extrem de curioși să cunoască toate detaliile și să se asigure că au luat deciziile corecte înainte de plecare. Pentru că am observat că majoritatea întrebărilor adresate de ei se repetă, le-am strâns pe cele mai populare dintre ele și le postez aici, în ideea că și alții vor da de ele și le va fi cu folos.

1. În ce zonă îmi recomanzi să merg?

De departe cea mai populară întrebare e legată de zona pe care studenții să o aleagă: să fie și și ocean, și cu posibilități de second job și cu oportunități de distracție și, dacă se poate, și lângă ceva oraș mare. Ei bine, să le ai pe toate e cam greu, dar nu imposibil. Îmi e extraordinar de greu să recomand o zonă pentru că eu am fost plecată 3 veri la rând în același loc, Beaver Island (Michigan) și nu vreau să mă dau cu părerea despre locuri pe care nu le cunosc. Încerc să le recomand să își aleagă zona în funcție de personalitatea lor și să le explic că și zonele mai puțin faimoase pot aduce experiențe extraordinare și oportunități de muncă foarte bune. De fapt, după părerea mea, locurile mai izolate și mai micuțe te fac să interacționezi mai mult cu oamenii și cultura americană în comparație cu orașele foarte mari și aglomerate sau cu zonele turistice extrem de populare. Eu nu cred că există o zonă perfectă în America, fiecare vine cu plusuri și minusuri, dar să fiți convinși că oriunde ați ajunge, experiența va fi una memorabilă.

Eu, de exemplu, mi-am petrecut 3 veri pe o insulă izolată de pe lacul Michigan de care nici unii americani nu au auzit, și nu aș fi schimbat zona pentru nimic în lume.

4-iulie

Martin-Bluff

Plimbare-pe-lac

Beaver-Island-Michigan

Sfat: Google poate deveni cel mai bun prieten al vostru atunci când căutați informații despre zona în care mergeți. Căutați informații despre: climă, populație, ce alte afaceri sunt prin zonă, metode de transport, distanța față de alte orașe etc., lucruri care să vă ajute să alegeți zona perfectă pentru voi.

2. Ce job îmi recomanzi să aleg?

O altă întrebare extrem de des întâlnită este cea legată de joburi. Eu obișnuiesc să le spun studenților că am trecut prin multe job-uri în SUA (housekeeping, front desk, cook assistant, bartender, busser etc), dar de departe cel care mi-a plăcut cel mai mult și care a fost cel mai ok din toate punctele de vedere, a fost cel de server. În primul rând pentru că ajungi să interacționezi cu o mulțime de oameni și intri în contact direct cu tot ceea ce ține de cultura americană; în al doilea rând pentru că e metoda perfectă de a-ți perfecționa enegleza; și în al treilea rând, este cel mai bănos job pe care îl poți avea acolo pentru că în general americanii lasă ciubuc între 15 % – 20 % din nota de plată. Desigur, asta nu înseamnă că nu îți poți scoate investiția și din alte joburi, însă dacă ar trebui să recomand un job (dintre cele pe care eu le-am încercat), l-aș recomand cu siguranță pe cel de chelener.

server sua

chelner sua

Sfat: unii angajatori întreabă de experiență anterioară pe postul de chelner și sunt studenți care aleg să mintă și să spună că au experiență în domeniu pe motiv că nimeni nu îi poate verifica. Eu nu recomand să faceți acest lucru pentru că, în general, onestitatea e apreciată. Indiferent de pregătire, după 3-4 zile de training ar trebui să fiți în stare să faceți treabă așa cum trebuie. De asemenea, nu aplicați la joburi de genul dacă nu aveți un nivel avansat de limba engleză.

3. O să îmi recuperez investiția făcută?

Având în vedere că investiția în acest program se ridică la suma de aproximativ 2500$, e o întrebare extrem de pertinentă, dar care nu are din păcate un răspuns sigur și garantat. Depinde de ce job veți avea, câte ore veți lucra, în ce zonă mergeți, ce posibilități de second job sunt, cum vă gospodoriți voi bugetul, câte vă cumpărați, cât costă chiria, cât veți plăti pe mâncare (cei care lucrează la restaurant uneori primesc mese gratuite acolo ceea ce îi va scuti de bani cheltuiți pe mâncare), unde vreți să călătoriți etc. În principiu investiția nu este greu de recuperat, dar cunosc și am auzit și de studenți care, din diferite motive, nu și-au recuperat investiția.

Sfat: încercați să nu cheltuiți din bani decât pe strictul necesar până știți sigur că ați strâns suma investită. Știu, tentațiile sunt mari, magazinele sunt multe, dar vă reduceți din stres dacă vă calculați cu cap bugetul.

4. Ce dobândă percepe BRD-ul pentru Creditul Work&Travel?

Cei care utilizează împrumtul de la BRD pentru programul Work&Travel mă întreabă de multe ori câți bani am dat în plus față de suma împrumutată. Țin minte că am folosit acest credit în primul an când am plecat în SUA și la suma de 2200$ împrumutată de la bancă, am mai dat în plus aproximativ 250 $ – 300 $.

Sfat: deși nu recomand și nu îmi place BRD, creditul pe care îl oferă pentu programul aceasta este cât de cât avantajos și reprezintă o opțiune pentru cei care nu pot face rost de bani de altundeva. Citiți mai multe despre credit aici.

5. Cu ce agenție îmi recomanzi să plec în America?

În ultimii ani au apărut tot mai multe agenții care trimit studenți în SUA prin programul work&travel. Nici la partea asta nu îmi place să fac recomandări pentru că am auzit povești bune și povești mai puțin bine despre fiecare. Eu am plecat în toți cei 3 ani cu Student Travel și am scris aici un articol întreg despre modul în care eu am ales agenția acum cinci ani când am fost în SUA pentru prima dată. Nu uitați că e important ca agenția să vă asigure suport atât pe perioada premergătoare programului, cât și pe durata lui atunci când sunteți în America.

Sfat: tuturor celor care mă întreabă cu ce agenție să plece, le recomand să facă o vizită la măcar 3-4 agenții din orașul lor și să se convingă singuri care e cea mai bună pentru ei.

6. De unde pot achiziționa biletele de avion?

Unul din lucrurile care nu mi-a plăcut la Student Travel a fost tocmai faptul că te obliga să cumperi biletul de avion către SUA prin ei, iar prețurile erau mai mari decât cele pe care eu le găsisem pe alte site-uri. Dacă aveți însă norocul să nu trebuiască să le luați prin agenție, puteți încerca orbitz.com sau skyscanner.com. Eu mereu am folosit orbitz când am mers în SUA cu viza turistică și am găsit cele mai bune prețuri.

bilet avion orbitz

La data articolului, un bilet Budapesta – New York cu LOT Airlines avea prețurile pe care le vedeți mai sus

Sfat: avantajul de a lua biletul prin agenția de work and travel este acela că de obicei vi se oferă o modificare gratuită pentru data de întoarcere. Deci cântăriți bine toate opțiunile și alegeți-o pe cea mai bună pentru voi. De asemenea, pe cei din vestul țării îi sfătuiesc să aleagă aeroportul din Budapesta, mult mai practic și mai ok.

7. Cât de bine trebuie să știu limba engleză?

Mulți studenți confundă perfecționarea limbii engleze pe perioada programului cu învățarea limbii engleze acolo. Eu nu vă recomand să vă înscrieți în program dacă nu știți engleza la nivel conversațional pentru că nu vă veți perfecționa mai nimic. Am văzut mulți studenți străini care abia legau 2 vorbe în engleză (nu am idee cum au trecut de viză) și cărora, evident, nu le-a prea plăcut experiența în SUA. Apare frustrarea de a nu te putea exprima așa cum trebuie, nu poți avea un job bun etc.

proper english

sursă poză

Sfat: dacă aveți mari emoții și nu vă simțiti stăpâni pe cunoștințele de limba engleză, amânați plecarea cu un an și puneți-vă pe treabă.

8. Dacă am restanțe, primesc viza?

Deși ideal ar fi să nu aveți, se primește viza și cu câteva restanțe. Nu este însă o regulă generală, sunt care nu au primit viza deși nu aveau restanțe și sunt studenți care au primit viza și cu 5 restanțe. E important să puteți explica cu argumente logice de ce aveți atâtea restanțe.

Sfat: dacă știți că urmează să plecați în SUA sau aveți în plan să vă înscrieți în program, încercați să nu aveți restanțe. Astfel, vă reduceți stresul și agitația din lunile premergătoare interviului.

9. Am șanse să primesc viza dacă sunt în an terminal?

Da, sigur că sunt șanse. Dacă sunteți la facultate ideal ar să puteți demonstra că urmează să vă continuați studiile, iar dacă sunteți în an terminal de master, că vă veți întoarce acasă.

Sfat: când am plecat în anul 3 (an terminal de facultate) am avut la mine o scrisoare de recomandare de la profesorul coordonator de licență. Au întrebat mai mulți dacă este un model standard sau nu. Eu nu am avut un model standard, ci o scrisoare normală, scrisă în engleză de către profesorul coordonator în care se menționa tema licenței, faptul că sunt un student ok și că profesorul știe de intenția mea de a-mi continua studiile și la ciclul de master. Nu e o mare filozofie și oricum nu a cerut nimeni să vadă scrisoare respectivă.

Revin în curând cu partea a doua a articolului. 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Cristian Alin

  17 decembrie

  Buna seara, am o intrebare daca merg pe toata durata facultății in S.U.A prin work and travel exista sanse sa primesc dupa facultate o alta viza pe o perioadă mai lungă de ani? Astfel poate ma angajez si acolo cu studiile pe care le am.

  • alina

   18 ianuarie

   Work & Travel e un program care se desfasoara pe timp de vara, nu e pe 4 ani pe timpul facultatii. Viza pentru studii e de alta natura. Ai sanse dupa facultate sa primesti o viza daca aplici si te califici. E un proces destul de lung si costisitor din cate am auzit, dar nu cunosc detalii. De asemenea e important sa ai in vedere costurile foarte ridicate de scolarizare din SUA.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!