READING

Charleston și farmecul unui oraș istoric din Ameri...

Charleston și farmecul unui oraș istoric din America

În luna noiembrie ne-am urcat în mașină și am plecat spre Charleston să îi cunoaștem pe Laura și pe Patrick. Despre cum a fost atunci și cât de bine ne-am simțit, v-am povestit mai demult așa că nu o să mă repet.

De data asta vă povestesc despre cât de mult și cât de tare mi-a plăcut orașul Charleston. Am avut o zi întreagă la dispoziție să îl descoperim și ne-am bucurat de o zi de toamnă perfectă într-unul din cele mai drăguțe orașe pe care le-am văzut în Statele Unite. Charleston se află în statul South Carolina și este foarte cunoscut pentru istoria pe care o are în spate, pentru arhitectura foarte bine păstrată, pentru restaurantele cochete din centrul orașului și pentru oamenii foarte prietenoși de acolo.

Fiind un oraș situat pe malul oceanului, Orașul Charleston, sau mai bine zis regiunea din care face parte și orașul, este formată din mai multe insulițe. Astfel că podurile ca cel din poza de mai jos sunt la ordinea zilei în Charleston. Cel din poză este Arthur Ravanel Bridge, probabil cel mai faimos dintre ele, cu o lungime de aproape 4 kilometri.

pod charleston

Arthur Ravenel Jr. Bridge

custom house

Deși vremea nu a ținut cu noi în primele ore ale dimineții, am lăsat totuși mașina în parcare și am luat la pas tot centrul istoric. Ne-am plimbat pe faleză, prin parcurile orașului și am admirat casele de (probabil) milioane de dolari de pe malul oceanului.

pier charleston

La ocean

plimbare charleston

plimbare faleza

Oare cum ar fi să te trezești în fiecare zi cu așa priveliște?

strada charleston toamna

alina si john

Să trecem însă la lucruri concrete. Unul din aspectele care m-au fermecat cel mai tare în Charleston a fost arhitectura. Înainte să vă spun de ce, scurt moment de istorie: orașul a fost fondat acum sute de ani de coloniști britanici la care s-au adăugat peste ani o mulțime de africani aduși aici în principal pentru sclavie. În timp, regiunea suferit atacuri din partea francezilor și spaniolilor, ba a fost atacată până și de pirați. Astfel că stilurile arhitecturale pe care le poți găsi în Charleston înglobează elemente specifice zonei de sud a Americii, Africii de vest, precum și elemente britanice și franceze.

Bun, acum să trecem mai departe. În timpul plimbării de dimineață am văzut mai multe tipuri de locuințe, care mai de care mai interesante și unice ca stil. Deși am avut puțin timp la dispoziție, a fost destul de evident de observat că în Charleston locuiesc o grămadă de oameni bogați. Astfel că am văzut case imense, impunătoare, adevărate mansions cu multă cărămidă în exterior și destul de sobre ca stil.

casa daniel island

Dar și case mai mici, foarte asemănătoare ca stil cu cele de pe străzile Londrei. Să mă corecteze cei care au vizitat Londra dacă nu am dreptate. 😛

case charleston

arhitectura charleston

Și, nu în ultimul rând, am văzut și admirat o mulțime de clădiri cu o arhitectură tradițională și specifică zonei de sud a Americii. Case construite cu o deosebită atenție pentru detalii, cu balcoane și terase mari, majoritatea în culori deschise (alb, beige) și cu câteva trepte la intrare, un element care cred eu că le face să pară foarte primitoare și foarte southern style.

arhitectura charleston

casa charleston

casa traditionala

restaurant charleston

casa charleston

Charleston mai este cunoscut și sub numele de The Holy City și este unul din orașele cu cel mai mare număr de biserici din Statele Unite. La fel ca în cazul arhitecturii și al altor elemente de cultură, și religia a fost influențată de toate popoarele care au trecut sau s-au stabilit acolo. Colonia Carolina, după cum era denumită pe vremuri, accepta mai toate religiile protestante, însă, dacă îmi amintesc bine ce ne-a povestit ghidul, romano-catolicismul nu a fost acceptat pentru o bună perioadă de timp.

biserici charleston

biserica baptista

Tot legat de partea de istorie, cred ar fi foarte interesant de știut că în Charleston a început Războiul Civil din Statele Unite, adică războiul dintre Statele din Nord și Statele din Sud. Războiul a pornit în 1862 când în orașul Charleston s-a deschis focul împotriva propunerii de a renunța la sclavism a lui Abraham Lincoln. Se pare că 40 % din cei 400.000 de africani transportați în acea perioadă în America pentru sclavism au intrat pe teritoriul țării prin portul de lângă Charleston, iar populația orașului înainte de război era reprezentată în proporție de 50% de sclavi.

Războiul a fost câștigat de Statele din Nord, iar în 1865 s-a ratificat amendamentul cu numărul 13 al Constituției Americii prin care sclavia a fost abolită.

Revenind însă în prezent, să știți că dovezile acelor vremuri sunt încă prezente în Charleston. Ghidul care ne-a plimbat cu trăsura prin oraș ne-a oferit câteva exemple concrete, explicându-ne cum majoritatea caselor care aveau sclavi obișnuiau să aibă o ușă foarte mică sub poarta principală pe unde intrat sclavii pentru a nu deranja și pentru că nu erau considerați a fi egalii celor din casă. (prima fotografie din stânga) Tot el ne-a povestit cum majoritatea clădirilor au în față o treaptă de marmură, utilizate acum zeci și sute de ani pentru urcatul în trăsură. (foto colaj dreapta)

Apropo, dacă vreodată ajungeți prin zonă, vă recomand din suflet să investiți într-o plimbare cu trăsura pentru că noua ne-a plăcut mult și e un mod autentic și simpatic de a vizita orașul.

istorie charleston

plimbari trasura

După plimbarea cu trăsura am decis să petrecem restul duminicii pe străduțele înguste bucurându-ne de tot ceea ce avea de oferit centrul istoric al orașului. Se pare că o dată la două săptămâni, duminica, străzile din zona centrală sunt închise traficului pentru ca oamenii să se poată plimba în voie fără grija mașinilor. O mulțime de localnici iubitori de artă vin aici pentru a-și expune lucrările de pictură, pentru a cânta la un instrument sau pentru a vinde câte ceva. În Charleston sunt o grămadă de producători locali care creează obiecte handmade și o mulțime de afaceri de familie păstrate din generație în generație.

downtown charleston

magazin charleston

charleston

parc charleston

Waterfront Park

daniel island

charleston

Nu știu altora cum le-a plăcut, însă pe mine Charleston m-a fascinat. M-a fascinat prin complexitatea de stiluri găsite aici, prin istoria care este încă atât de vie și de prezentă în viața de zi cu zi a orașului și prin aerul european pe care îl are. Mi-a plăcut enorm să mă pierd pe străzile lui și să admir natura și culorile superbe ale toamnei. Și după o zi întreagă de plimbat și fotografiat, pot să vă spun cu mâna pe inimă că Charleston este cu adevărat un extraordinar mix cultural.

stradute charleston

Pe străzile orașului Charleston

strazi charleston

Fiindcă ne-am nimerit acolo în luna noiembrie, am surprins orașul în cele mai frumoase culori ale toamnei.

toamna in charleston

toamna

road runner

Și după o zi plină de vizitat și descoperit, am plecat spre casă bucuroși și cu convingerea că în viitorul foarte apropiat vom reveni în orașul care pe mine m-a fermecat prin peisaje, istorie, arhitectură și oameni prietenoși.

condus la apus

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!