READING

Minusurile programului work and travel

Minusurile programului work and travel

Am observat că seria articolelor despre work&travel a avut un real succes printre studenții interesați de acest program și pentru cei care se pregătesc să plece în Statele Unite vara asta. Și pentru că vreau să prezint situația echilibrat, cu plusuri și cu minusuri, azi am încercat să aduc în discuție câteva din minusurile pe care un astfel de program le are. Sau nu neapărat programul în sine, ci restul „elementelor” care fac parte din el.

Toți cei care mă cunosc, sau au citit măcar 2-3 articole în care povesteam despre experiența americană, știu că eu recomand din suflet acest program. Lucrurile nu sunt însă întotdeauna roz și nu toți cei care pleacă se bucură așa cum trebuie de vara petrecută în Statele Unite. Eu mă declar un caz fericit și norocos pentru că nu am avut probleme mari. Cunosc însă persoane extrem de dezamăgite de job, de angajatori, de modul în care au fost tratați, de condiții etc. Motiv pentru care am decis că ar fi corect să povestesc puțin și despre lucrurile care nu merg atât de bine ca măcar să știți la ce să fiți atenți.

1. Job-ul

Când vorbim de job, vorbim de număr de ore promise în contract, condiții la locul de muncă, plata corespunzătoare în cazul în care muncești peste 40 de ore pe săptămână etc. Aici pot fi atâtea probleme, câți studenți. Cunosc cazuri de persoane care au plecat cu un contract de muncă, au ajuns acolo și li s-a spus că nu mai este nevoie de ajutorul lor și că au destui angajați. Sau pe contract scris server și de fapt speli vase în bucătărie. Nu cunosc în detaliu cât de importante sunt aceste oferte de joburi pe care le avem cu noi când plecăm sau ce valoare juridică au, însă sunt un prim pas pentru a-ți cere drepturile. Asigurați-vă că sunt semnate de angajator sau au o ștampilă ceva. De asemenea, nu acceptați să lucrați în condiții insalubre. Dacă lucrați afară și e foarte cald, trebuie să vi se asigure apă etc.

Legile diferă de la stat la stat, dar dacă lucrați peste 40 de ore pe săptămână trebuie să fiți plătiți cu overtime (ore suplimentare). Nu are importanță că sunteți sau nu cetățeni americani. Asigurați-vă când primiți cecul că orele în plus au fost plătite corespunzător. De obicei sunt plătite ora + 50%. Deci dacă în mod normal aveți 4 $/pe oră, la ore suplimentare veți primi 6$/oră. De asemenea am auzit probleme legat de faptul că studenții au semnat acasă un contract pe 32 de ore și acolo au fost puși să semneze o clauză prin care vor fi plătiți pe cameră pentru jobul de housekeeping și nu pe oră, așa cum prevedea contractul inițial.

De asemenea, mulți studenți mi-au spus că dacă nu ai un job care implică ciubuc, ești nevoie să ai 2-3 joburi pentru a reuși să îți scoți banii și să călătorești puțin.

Și noi s-a întâmplat să avem o problemă în sensul că în contract scria 40 de ore/săptămână, dar pe orar aveam 25 de ore. Insuficient având în vedere că plata pe oră era 2.75$ plus ciubuc. Dacă nu erau oameni, nu aveam bani. Am discutat și problema s-a remediat ulterior.

Sfat: Indiferent de ce problemă aveți, în primă instanță discutați în mod cât se poate de civilizat și frumos cu angajatorul vostru. Explicați care este problema și ce vi s-a promis de la bun început. Puteți să le spuneți că voi ați investit o anumită sumă de bani pe care trebuie să o și recuperați. În cazul în care, după această discuție, lucrurile nu se schimbă, apelați CIEE sau sponsorul din America pe care îl aveți în contract (întrebați la agenție cine e sponsorul, deși de obicei primiți toate aceste informații înainte de plecare). Ei se vor ocupa de problemă. Adică vor discuta cu angajatorii voștri sau vă vor găsi alt job. Sau cel puțin așa ar trebui.

2. Cazarea

Cazarea este o altă problemă a studenților. În principiu recomand să alegeți un job care oferă cazare, și dacă nu oferă, să căutați voi din timp un loc în care să stați și nu să alergați acolo în căutare de unul când ajungeți. Aici problemele care pot apărea sunt legate de condiții și preț. Și tot legat de chirie, în mod normal, ei nu ar avea voie să vă deducă automat banii de chirie din paycheck.

Și eu am avut anul ăsta o problemă cu cazarea. Am semnat contractul unde scria 67$/săptămână, deci vreo 268 $/lună. Mi s-a zis ulterior că pot să stau în spatele apartamentului unde aveam o ușă separată față de restul studenților și o mică baie proprie. Și pentru asta, m-am trezit la sfârșit de lună cu o chirie de 500 $/lună. Deci dublu. Singurul motiv pentru care nu am reacționat la chestia asta a fost că era și prietenul meu acolo și mi-a convenit să nu împart întreg apartamentul cu alte persoane. Asta nu schimbă faptul că discutasem ceva la plecare și altceva mi s-a oferit la fața locului. A fost ok pentru că am reușit totuși să îmi permit să stau acolo până la urmă (am avut încă un job ca recepționeră la un hotel pentru a plăti chiria).

Sfat: Dacă vi se oferă cazare cereți NEAPĂRAT poze cu apartamentul/camera să vedeți condițiile. De asemenea, suma pe care trebuie să o plătiți pe săptămână/lună să apară în contractul pe care îl semnați.

3. Biletul de avion pentru Statele Unite

De cele mai multe ori, sau mai bine zis în cadrul celor mai multe agenții, biletul de avion dus-întors către SUA trebuie să îl procurați prin agenție și nu indepenent, ceea ce nu mi se pare ok. De foarte mult biletul luat prin agenția de work&travel este cu mult mai scump decât dacă îl iei de pe orbitz.com de exemplu. Până la urmă vorbim de companii care se ocupă de programe pentru studenți, companii care trebuie să țină seama de faptul că prețurile ar trebui să fie direct proporționale cu bugetul unui student. Eu vă recomand să nu îl luați pe primul care vi se oferă și să cereți și alte oferte până găsiți un preț cel puțin acceptabil, dacă nu unul bun. Recomand și să încercați să obțineți un bilet care asigură o modificare gratuită a datei de întoarcere în cazul în care e atât de rău că nu mai vreți să stați sau atât de fain încât vreți să lungiți cât mai mult șederea. 😀

Recomandare

Nu aplicați la acest program dacă nu cunoașteți engleza la nivel mediu cel puțin. Nu o dată am văzut studenți care nu puteau lega 3-4 cuvinte în engleză și care erau foarte frustrați că nu-și pot spune ofurile și nu pot comunica așa cum trebuie. E frustrant să nu te poți înțelege cu lumea. Mergi acolo să interacționezi cu americanii care oricum sunt foarte friendly și înțelegători dar trebuie să ai un nivel cât de cât acceptabil pentru a putea purta o conversație. Știu, o să ziceți că mergeți acolo să vă îmbunătățiți engleza, dar ca să aveți ce îmbunătăți trebuie să plecați de la un nivel minim.

Bineînțeles, asta-i o observație pur subiectivă. 🙂

Link-uri utile cu mai multe informații despre drepturile pe care le aveți în Statele Unite

Sper ca articolul acesta să vă fi ajutat măcar puțin să știți la ce să fiți atenți și cum să acționați în diferite situații.

Și mulțumesc tuturor studenților care mi-au trimis mesaje private prin care mi-au povestit experiențele lor din State.

Sunt absolut convinsă că există mult mai multe probleme, însă mie astea mi s-au părut lucrurile cele mai importante pe care trebuie să le aveți în vedere. Nu uitați, acest program este o experiență minunată pe care eu personal o recomand tuturor. Există însă și lucruri și situații care poate nu depind de voi, dar de care trebuie să fiți conștienți.

Dacă aveți completări, le aștept în comentarii. 🙂

minusuri work&travel

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!