READING

10 lucruri pe care le-am învățat de la americani...

10 lucruri pe care le-am învățat de la americani

4 excursii către Statele Unite au influențat puțin modul în care văd lucrurile și, fără dar și poate, am învățat câte ceva de la americanii care mi-au ieșit în cale. Am plecat acolo având în minte ce-am văzut prin filme, că polițiștii americani mănâncă gogoși, că majoritatea oamenilor sunt grași și că mai toți americanii sunt sociabili și zâmbesc (prea) mult. Unele s-au confirmat altele, dimpotrivă, nu aveau nici o legătură cu realitatea. Am petrecut mult timp cu ei și fiecare în parte și-a pus amprenta pe modul cum s-a schimbat atitudinea mea și cum îi percep acum pe americani.

Cu ce mă laud că am învățat de la americani? Păi am învățat:

1. să zâmbesc mai mult – deși la început aveam impresia că sunt falși și mă enerva zâmbetul ăla afișat pe față indiferent de situație, cu timpul a început să-mi placă să văd în jur fețe vesele și zâmbitoare care îmi transmiteau și mie o altă energie și o altă stare de spirit. Da, știu, mulți zic că sunt superficiali și că nu o fac din suflet, ci mai degrabă automat. Fals, sau nu, prefer să văd oamenii din jurul meu că abordează viața și problemele cu zâmbetul pe buze și nu cu acreală și scârbă.

Alături de Chelsea

zambete

2. să fiu mai tolerantă – cu oricine – nu cred că am întâlnit popor care să fie mai deschis cu străinii care îi vizitează. Nu îi deranjează că unii le stâlcesc poate limba, nu îi deranjează accentele ciudate și își dau silința să te ajute și să te facă să te simți bine primit. Mai mult decât atât, sunt foarte curioși să afle lucruri noi de la oamenii care îi vizitează și despre țara de unde vin.

Petrecere combinată -români și americani

prietenii americani

3. să fiu mai relaxată și să „take it easy”, vorba lor – un concept total necunoscut pentru mine – rar am văzut americani agitați care să alerge dintr-o parte în alta fără să știe ce să facă, înebuniți de problemele cotidiene. Și credeți-mă au motive de îngrijorare. Ei sunt de obicei sunt extrem de calmi și își acordă timp înainte să ia orice decizie. De fiecare dată când mă întorc din SUA sunt de 10 ori mai calmă și mai liniștită. Îmi trece rapid din păcate.

4. să nu mă mai plâng atâta – nu-mi stă în fire să mă plâng constant, însă am momente când sunt o drama queen și am impresia că problemele mele (de altfel inexistente) sunt cele mai grave din lume. În America am auzit niște povești de viață desprinse parcă din fimle horror și care m-au făcut să realizez că eu de fapt nu am avut nici o problemă în viața mea. Și ghiciți ce? americanii nu se plângeau, ci îmi povesteau și zâmbeau în timp ce făceau asta. Au și ei un milion de probleme, o economie nu tocmai roz, lucrează pe rupte și au totuși puterea să vadă lucrurile într-o lumină pozitivă. Sau cel puțin încearcă.

5. să lucrez mult de tot dacă îmi doresc cu adevărat ceva – trebuie să recunosc că nu am văzut oameni mai workaholici ca americanii. Lucrează toată viața și abia când le pleacă de acasă copii încep și ei să călătorească și să se răsfețe. Nu am auzit să aibe 3 zile libere înainte și după fiecare sărbătoare și nici de weekend-uri prelungite. Ba mai mult, mulți dintre ei au câte 2 joburi. Și nu, nu li se pare un capăt de țară.

6. să apreciez lucrurile pe care le am, nu să mă concentrez pe alea pe care nu le am – la fel ca toți oamenii normali, și americanii își doresc tot timpul câte ceva ce nu au. Dar nu se concentrează și nu se frustrează pe partea materială, ci se bucură de lucrurile pe care le au la momentul respectiv, convinși fiind că în viitor, prin multă muncă, vor ajunge să aibe mai mult.

7. să nu mă atașez de lucruri materiale – fie ele case sau mașini sau orice altceva. În America dacă lucrurile nu merg bine undeva, oamenii își încarcă mașinile și pleacă. Fără să se uite foarte mult înapoi. Pun mai mult preț pe oameni, pe momente și pe amintiri decât pe lucrurile materiale care rămân în urmă.

8. să petrecem American style – adică să luăm genți frigorifice, să le trântim în spatele unei mașini și să plecăm la plimbare. Nu vă faceți griji, șoferul nu bea niciodată. 😀

coors light

Turul insulei – un fel de girls night out

around the island

party

9. să joc beer-pong – nu puteam să plec din America fără să mă joc faimosul joc. Pentru cei care nu știu despre ce vorbesc, click aici. Am jucat și ăsta și încă unul care presupune munca în echipă ( a se citi băutul în echipă) și cumva, nu-mi explic cum, ne-am descurcat onorabil având în vedere că eu nu practic acest sport foarte des.

Pe locuri, fiți gata…

beer pong work and travel

Și dacă aveai norocul să ratezi mult, cam așa se vedeai jocul

beer pong america

10. să joc golf și să înțeleg fotbalul american – nu am crezut niciodată că s-ar putea să-mi placă golful. Pentru că presupune calm, liniște și concentrare. Oh well, îmi place și trebuie să vă zic că nu e nici pe departe atât de ușor precum pare la prima privire. Partea cu fotbalul american a fost până vara trecută un mister pentru mine. Deși cunosc regulile acum și înțeleg jocul, ce nu înțeleg încă este cum de are atâta succes un sport care nu lasă extrem de mult loc pentru strategie și logică.

Am învățat golf de la cei mai buni

golf pe insula

Poate am avut eu noroc, poate nu sunt toți așa cum i-am descris, însă am avut șansa de-a lungul timpului să interacționez cu mai mult de 2-3 americani. Unde mai pui faptul că am și unul special care mă învață zilnic ce-i răbdarea și calmul.

Americanii sunt, și aici mă refer mai ales la cei de peste 45 de ani, foarte prietenoși și foarte calzi. Trebuie să mergi acolo cu mintea deschisă și să treci peste aparențele care pot înseșla la prima vedere. Până la urmă unicitatea Americii stă chiar în diversitatea ei și în faptul că nu e deloc greu să îți găsești un loc în societatea lor extrem de pestriță.

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

  1. […] pe bordul mașinii o cameră care să înregistreze eventuale accidente sau tamponări în trafic (în SUA se întâmplă foarte multe tamponări cauzate de fete tinere care își scot ochii din telefon […]

  2. […] Am învățat alături de el ce înseamnă iubirea adevărată, ce înseamnă respectul, încrederea și comunicarea. Am învățat că oricât de multă iubire e la mijloc, dacă nu există încredere și comunicare, mai ales la așa distanță, o relație nu are cum să reziste. Am învățat cât e de bine să ai în persoana iubită și un prieten căruia îi poți spune orice și care poate să te ajute și să fie alături de tine chiar și de departe. Și am învățat că I love you sună la fel de bine ca Te iubesc dacă e spus din suflet. Am învățat să iubesc și să-mi exprim sentimentele și într-o altă limbă. […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!