READING

Primul drum spre America (I)

Primul drum spre America (I)

Probabil puțini din cei care citesc acest blog știu despre peripețiile primei călătorii spre America. Se întâmpla acum vreo 3 ani, prin 2010 când, la insistențele prietenei noastre Cristina, eu și Flavia ne-am lăsat convinse să plecăm în America cu programul work&travel. Deși inițial intrarea în program și gândul la o vară petrecută în Statele Unite nu mă impresionau foarte tare, pe măsură ce momentul 0 al plecării se apropia, entuziasmul creștea invers proporțional cu zilele rămase.

Biletele de avion le aveam luate pentru New York pentru că în statul ăla trebuia să lucrăm timp de 3 luni pe perioada verii. Soarta a făcut însă ca planurile să ni se schimbe cu vreo 5 zile înainte de plecare (din motive ce nu au depins de noi și irelevant să fie amintite), destinația finală fiind până la urmă Beaver Island, Michigan (google it). După multe zile stresante în care ne-am consumat psihic și fizic cu ultimele detalii legate de plecare, triste și dezamăgite că din New York urma să ajungem pe o insulă uitată de lume, am decis totuși să nu anulăm nimic și să plecăm  spre insula care avea să ne rezerve atâtea surprize frumoase. Zâmbesc acum cu mult drag uitându-mă înapoi. Habar n-aveam cât de mult aveam să mă bucur pentru că lucrurile s-au așezat așa.

Cu ultimele rămășițe de optimism și cu melodia Empire State of Mind răsunând în boxe, am început să împachetăm și să ne pregătim pentru aventura de care aveam să ne aducem aminte mult timp de-acum încolo.

Țin minte perfect ziua plecării: 12 iunie 2010. Ne-am trezit la propriu cu noaptea în cap pentru că deh, cine mai putea să doarmă? 🙂 Entuziasm, agitație, emoții, frică și câte și mai câte emoții ne încercau la 6 dimineața. Plecam pentru prima dată pentru o perioadă atât de lungă de timp (4 luni), departe de mama, de tata, pe un alt continent unde vream, nu vream, trebuia să fim independente și unde nu ne aveam decât una pe cealaltă.

Deși destinația finală se schimbase, biletele au rămas cu destinația New York pentru că ne costa prea mult să le schimbăm cu 2-3 zile înainte. Plus că ne ziceam noi în gând „e America, cât de greu poate să fie să ajungi de la New York în Michigan?”. Aveam să aflăm cât de curând că în America distanțele se măsoară altfel decât ne imaginam noi.

Distanța pe care a trebui să o parcurgem de la NYC până pe Beaver Island

USA map

La ora 7 dimineața porneam spre aeroportul din Budapesta, visând cu ochii deschiși la întâlnirea cu orașul în care nu credeam vreodată să ajungem.

4 ore scurse din călătoria noastră și ne aflam la prima oprire, aeroportul din Budapesta. Stresate, agitate să nu care cumva să ne lipsească vreun act, vreun buletin/pașaport, ne-am calmat abia după ce ne-am văzut în avionul cu destinația directă – New York City. Am zburat cu Delta Airlines și a fost un zbor direct Budapesta-New York de 7 ore în care nu prea am avut timp să ne plictisim. Pentru mine și pentru Cristina nu era prima dată cu avionul, eu mai fusesem o dată la Paris cu Wizzair, însă pentru Flavia era prima experiență de acest gen. Și ce experiență…

În drum spre Budapesta

In drum spre Budapesta

In avion spre America

Era prima noastră călătorie „serioasă” cu avionul

In avion

Deasupra Groenlandei

Deasupra Groenladei

Mai o oră jumate și ajungeam la New York

Zbor Delta

După încă 7 ore ajungeam în America. Nu o să uit niciodată momentul în care am aterizat pe pământ american. Nu ne venea să credem că suntem chiar acolo, că am ajuns și că de-acum there’s no turning back. Ne-am „băgat” în chestia asta și trebuie să o ducem la bun sfârșit.

Hub-ul Delta Airlines de pe aeroportul JFK

Aeroport JFK

Și-am ajuns la New York

In aeroport

După ce ne-am dezmeticit puțin și ne-am pozat într-unul din cele mai mari aeroporturi din lume (JFK), ne-am dat seama că aveam ceva foarte important de făcut: să găsim o modalitate de a ajunge pe Beaver Island, Michigan. Știam că din Chicago este un autobuz care ne duce în Michigan așa că prima provocare a fost să găsim o variantă cât mai convenabilă de a ajunge la Chicago.

Fiind într-un aeroport, am întrebat prima dată acolo cât ar fi un bilet NYC-Chicago și am primit un răspuns care mai că nu ne-a făcut să râdem (la ora aia încă mai aveam chef de răs, avea să ne treacă repede)- vreo 350$, cam tot atâta cât am dat noi pe un drum Budapesta-NYC.  Deci evident, a picat din schemă. Au rămas variantele de tren și autocar dar pe alea nu le puteai lua de la aeroport așa că am plecat într-o mică cercetare să aflăm cum putem ajunge la Chicago.

Cum americanii sunt foarte sociabili și săritori, am găsit rapid un tip ce lucra în aeroport și care ne-a explicat că sunt gări și auto-gări chiar în Times Square. Nu am idee ce-o fi zis după Times Square pentru că în momentul în care am auzit cele două cuvinte, nu mi-a mai fost gândul la nimic altceva. Adică wow, noi chiar suntem în New York și acum trebuie să ajungem în Times Square…cât de tare! I-am mulțumit tipului, ne-am luat bilet și, parcă teleghidate, am plecat către Times Square.

Am luat metroul de la Jamaica Station și am plecat către Times Square – inima Manhattan-ului, către locul unde ne-am dorit atât de mult să ajungem.

Mergând mai mult pe sub pământ decât deasupra lui, nu am apucat să vedem nimic până nu am ajuns la stația la care trebuia să coborâm. Închipuiți-vă trei fete la 20 de ani cu o mulțime de bagaje, pierdute într-o sâmbătă seara în unul dintre cele mai aglomerate locuri din lumea asta. Nu îmi amintesc cum am reușit să trag după mine toate bagajele alea din stația de metrou și până sus, dar prima imagine a New York-ului a meritat tot efortul.

Vedeam pentru prima dată Empire State Building – New York City

New York City

Eram în America. În New York. În Manhattan. Eram în locul la care cu un an în urmă nici nu aș fi îndrăznit să visez. Eram la începutul unei experiențe care avea să schimbe atât de multe lucruri în viețile noastre.

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. mihaela

  27 noiembrie

  Multumesc pentru ca ne scrii despre acest lucru,si noi avem bilete pe 18 decembrie cu escala la Londra speram sa fie totul bine…..

  • Alina Ghenciu

   27 noiembrie

   Cu mult drag! Sunt sigură că va fi bine! Presupun că zburați cu British Airlines. 🙂 Drum bun!

 2. […] povestea de acolo de unde am lăsat-o în articolul precedent, o dată ajunse la NYC, încercăm să găsim varianta cea mai convenabilă să ajungem la Chigcao. […]

 3. […] cum poate ați putut observa dacă ați citit primele două articole ale primului nostru drum spre SUA, acesta a fost unul lung și plin de […]

 4. […] să scriu din nou despre un drum spre America. Nici de data asta lucrurile nu au decurs exact așa cum scria pe bilet și ajung să cred că eu […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!