READING

Work and travel USA: joburi în SUA

Work and travel USA: joburi în SUA

Dacă în postul anterior vă povesteam cum am ales agenția, în postul cu numărul doi am să vă spun cam ce am lucrat eu în SUA și care este plata pentru fiecare tip de job în parte.

De-a lungul celor 3 veri petrecute în Statele Unite am avut următoarele joburi:

 • Cook assistant – adică ajutor de bucătar pe românește. Printre responsabilitățile noastre se numărau: tăierea legumelor și ajutatul la gătirea preparatelor care nu necesitau foarte multă atenție ca de exemplu: salate, pizza și aperitive. Practic îi ajutam pe bucătari cu tot ce aveau nevoie. Nu este o muncă grea, însă nici foarte lejeră. Stai în picioare mai tot timpul, iar atunci când restaurantul era plin, viteza de lucru trebuia să fie cât mai mare.

Plata pe oră: 7,50$/oră fără ciubuc (la unele restaurante chelnerii împart ciubucul și cu bucătăria, nu și la noi însă).

Cook asistant

Cook asistant job America

Prime Rib

 • Dishwasher – sau spălător de vase. Destul de evident care era sarcina pe acest post, probabil cel mai  neplăcut job din câte am avut. Stai ore întregi în picioare cu mâinile în apa plină de cu de toate spălând vase murdare. Cu siguranță nu e un job ușor și cu atât mai puțin plăcut.

Plata pe oră: 7,50$/oră fără ciubuc.

Spalator de vase

 • Busser – adică debarasam mesele pentru chelneri și le reașezam ca să arate perfect pentru clienții care urmau să vină. Nu este o muncă foarte obositoare, însă ești mereu în picioare și trebuie să cari tăvi pline cu vase.

Plata pe oră: 4$/oră plus 10% din ciubucul fiecărui chelener (procentul sau plata poate varia în funcție de restaurant și de politica lor internă).

Parcă nu e așa rău să strângi mese cu așa o priveliște 🙂

Apus la lucru

 • Housekeeper – sau mai pe românește și mai puțin fancy, femeie de servici. Asta înseamnă că am făcut curat în două restaurante și la un hotel. Implică muncă fizică multă și este destul de greu. Stai în mod constant aplecat, să speli, să ștergi, să aspiri etc. Nu vreau să intru în detalii pentru că fiecare știe ce implică munca de curățenie. De reținut însă că treabă ușoară nu-i.

Plata pe oră: 7,50$/oră plus ciubuc, în cazul în care lăsau clienții hotelului în camere.

 • Spălător de barcă – am făcut-o și pe asta. Fiind pe o insulă în mijlocul lacului Michigan, sunt mulți oameni care dețin bărci, bărci care trebuiesc spălate din când în când. A fost destul de complicat pentru că e un efort fizic considerabil, însă a fost și destul de distractiv în același timp. Ne-a luat aproximativ 4 ore pentru un mini yaht pe care îl puteți vedea în pozele de mai jos.

Plata pe oră: 15$/oră fără ciubuc.

Asta e „bărcuța” pe care a trebuit să o spălăm.

Yacht

Mai făceam și pauze pentru că ne fura peisajul.

Pe barca

 • Store clerk – sau vânzător la magazin. Am făcut și asta la un market, dar nu pentru mult timp. Nu e deloc complicat, trebuie doar să fii puțin atent pentru că lucrezi cu bani. Făceam sandwich-uri, cafea și încasam banii de la oameni. Pretty fun! 🙂

Plata pe oră: 7,50$/oră plus ciubuc (care ajungea și la 30$-40$ dacă era multă lume în magazin de-a lungul zilei).

 • Front desk – hotel – adică recepționeră. Printre responsabilitățile mele se numărau:cazarea oamenilor, rezervări telefonice și răspunsul la telefon pentru oferirea de informații cu privire la facilitățile pe care hotelul le are. Practic eram acolo în cazul în care cei cazați acolo aveau nevoie de ceva și pentru a răspunde la telefon. A fost un job destul de ușor și mi-a plăcut că am avut ocazia să cunosc și să interacționez cu multă lume.

Plata pe oră: 10 $/oră fără ciubuc.

Receptionera

 • Driver – anul acesta am fost pentru prima dată șofer. Nu șofer profesionist, ci doar îi duceam pe cei cazați la hotelul mai sus menționat, la aeroport sau la feribot. Mi-a plăcut mult și a fost destul de ușor. Singurul inconvenient e că aveai de cărat bagaje destul de grele din hotel și până la mașină, însă distanța nu era mare.

Plata pe oră: 10 $/oră plus ciubuc.

Beaver Island Lodge

 • Bartender – pentru vreo două săptămâni am experimentat și cum e să fii după bar într-un pub irish. A fost o experiență plăcută și interesantă pentru că am avut ocazia să ascult poveștile de viață a multor americani și să mixez băuturi delicioase.

Plata pe oră: 4 $/oră plus ciubuc.
Bar

 • Server – probabil jobul meu preferat din toate punctele de vedere. Nu a fost un job ușor, însă a meritat efortul. Aveam și ture de 11 ore în care stăteam numai în picioare și mergeam foarte mult. La asta se adugă tăvile foarte mari și foarte grele pe care le aveai de adus din bucătărie și până la masă. Cu toate acestea, ca server am avut ocazia de a interacționa cu mii de oameni de-a lungul verilor, oameni de la care am învățat multe lucruri și cărora le-am povestit multe despre România. La toate astea se aduagă și faptul că este un job foarte profitabil deoarece americanii lasa, în 80 % din cazuri, un ciubuc de minim 15 % din consumație. De cele mai multe ori ciubucul este de 20 %.

Plata pe oră: 2,75/oră $ plus ciubuc.

În timpul lucrului

Job in SUA

Server in America

Meseria de chelner

Majoritatea joburilor nu sunt ușoare și implică multă, foarte multă muncă fizică. Eu am lucrat 6 zile pe săptămână,  între 8 și 14 ore pe zi și ușor nu a fost, dar a meritat. Merită pentru experiența de a întâlni oameni diferiți, de a experimenta și interacționa cu oameni dintr-o cultură diferită și de a învăța lucruri noi. Nu în ultimul rând merită pentru partea financiară. Recomand să optați pentru un job care implică și bacșiș pentru că în America oamenii lasă bacșișuri substanțiale dacă serviciile sunt pe măsură.

Sunt convinsă că nu o să vă placă majoritatea joburilor pe care o să le aveți, o să fie momente în care o să regretați că ați ales să veniți în America doar ca să spălați vase, însă la sfârșitul verii, atunci când o să călătoriți și o să vedeți locurile la care ați visat, totul va căpăta sens.

Important e să nu plecați în State cu ideea că o să faceți avere. Munciți și câștigați îndeajuns încât să călătoriți și să vedeți cât mai multe locuri. Sau măcar cât să recuperați investiția făcută. Pentru că până la urmă e o investiție în voi, să vă deschideți mintea, să deveniți independenți, să vă faceți prieteni și să vedeți lumea. Și nu uitați că atunci când sunteți plecați, sunteți cei mai importanți ambasadori ai țării voastre. Povestiți-le oamenilor despre România! 😉

Angajații din vara anului 2010

Staff 2010

Mult succes! 🙂

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. […] până acum v-am povestit despre cum alegem agenția prin care să plecăm în Statele Unite, ce joburi sunt pe acolo și câteva sfaturi pentru interviul de la viză, în acest articol am să vă las […]

 2. […] ne cumpărăm bilete. Deja începe să ne cam dispară zâmbetul de pe față și încet, încet oboseala ne cam afectează judecata. Suntem plecate de acasă de vreo 17 ore și de abia apucasem să […]

 3. […] adevărat ceva – trebuie să recunosc că nu am văzut oameni mai workaholici ca americanii. Lucrează toată viața și abia când le pleacă de acasă copii încep și ei să călătorească și să […]

 4. Luiza

  10 septembrie

  Buna Alina,poti sa imi recomanzi cateva orase pe care le dispune agentia in Sua unde crezi ca se castiga cei mai multi banuti ?
  As dori sa merg si eu vara viitoare si am auzit destul de multe chestii naspa despre orase gen Wisconsin Dells sau Outer banks. Multumesc.

  • alina

   2 decembrie

   Eu am fost mereu in acelasi loc si nu stiu sa iti spun cum e altundeva, nu vreau sa iti povestesc din auzite. Pe grupurile de studenti de pe Facebook cred ca poti afla mai multe lucruri despre zonele mai profitabile. 🙂

 5. Lore

  1 decembrie

  La 4 $ pe ora e mai mult decat o bătaie de joc ..spre deosebire de salariile reale de aici ..asta da afacere pt alții pe spinarea altora

  • alina

   2 decembrie

   Nu e nicio bataie de joc. Asta e plata in industria de restaurante. Atata primesc si studentii, atata primesc si cetatenii americani. Ciubcul e in medie 15% – 20% din consumatie, asa ca daca ai ore de munca suficiente crede-ma ca traiesti extrem de decent cu banii pe care ii faci. 😉

 6. Lore

  1 decembrie

  Ma uit la toate comentariile astea si nu îmi vine sa cred câta voința de a pacalii lumea aveți ..spuneti oamenilor adevarul ca se muncește pe rupte ..11-14 ore pe zi ..si eu nu prea văd ca săracii oameni sa se îmbogățească cu 7,4 sau hai sa zice 10 $ pe ora .. America pt ei nu o sa mai fie așa frumoasa

  • alina

   2 decembrie

   Eu nu am nicio vointa sa pacalesc pe nimeni. Dimpotriva, poate nu observi cat de obiectiv e prezentata situatia si cat de realist e povestit totul. Am descris ce presupune fiecare job si cat faci pe ora. Ramane la latitudinea fiecaruia sa decida daca vrea sau nu sa mearga pe banii astia. Nu te obliga nimeni. Te rog citeste articolul in intregime inainte sa comentezi la el. In caz ca nu ai observat, am scris ca am avut ture de minim 11 ore si nu a fost un job usor, dar a meritat si nu m-a omorat sa muncesc atata pentru 3 luni. Si un ultim aspect, nu am zis niciunde ca vii cu Work & Travel se te imbogatesti, dimpotriva. E o experienta, pentru fiecare diferita in functie de cum se raporteaza la ea. Pentru mine a fost o experienta frumoasa si nu regret o secunda ca am luat decizia asta. Daca tie nu iti place ideea, sau ai fost si nu ti-a placut, well, imi pare rau ca ai avut o experienta negativa. 🙂

 7. Ciprian cerin

  5 ianuarie

  As fi interesat sa lucrez ospatar sau vanzator eu ma aflu in Londra acum si as vrea sa lucrez in State . Va multumesc

  • alina

   18 ianuarie

   Iti recomand site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti pentru a vedea ce tipuri de viza exista.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!