READING

Paşi de aplicare pentru viza SUA (II)

Paşi de aplicare pentru viza SUA (II)

După ce am stabilit în articolul anterior toate documentele de care avem nevoie şi după ce ne-am programat la interviu, urmează plecarea la Bucureşti.

Localizare Ambasadă SUA

Ambasada SUA și-a schimbat locația recent și de ceva timp o găsiți pe Bulevardul Dr. Liviu Librescu 4-6, sector 1. Asta vine cam pe undeva în Băneasa, pentru cunoscători, lângă magazinul IKEA. Practic e spre ieșirea din oraș, pe un câmp  unde sunt numai sedii de firme. Se ajunge acolo cu taxi sau cu mijloacele de transport în comun. Autobuzul cu numărul 301 te duce până la stația numită Institutul Meteorologic de unde mai ai aproximativ 300-400 de metri până la clădirea Ambasadei.

Eu am ajuns cu aproximativ 45 de minute înainte de ora la care eram programată, însă am băgat de seamă că nu se ținea tocmai cont de asta. Te puneai în rând şi înaintai cu mulţimea. Un lucru foarte important de menționat este că stai afară în frig/cald, depinde de anotimp, până cineva îți scanează pașaportul. La mine a însemnat aproximativ 50 de minute pe ger şi pe viscol.

Odată intrat în clădire, ești verificat în sistem de aeroport și trebuie să lași telefonul sau alte genți foarte voluminoase la poartă. Următorul pas este să te duci spre o sală de așteptare unde primești un număr de ordine pe care îl vei folosi atunci când numărul va apărea pe acele panouri electronice. Practic există vreo 15 ghișee dar care nu funcționează toate în același timp. De reținut este că toți angajaţii, inclusiv consulii, vorbesc și limba română, deci nu ești obligat să vorbești engleză cu ei.

La ghişeu

În primă instanță ești chemat cu numărul pentru ca cineva de la ghișeu să verifice actele din dosar și să vadă dacă este complet. După aceea, numărul tău va apărea când trebuie să mergi la cel de-al doilea ghișeu pentru a-ți fi luate amprentele. Yeah, this is how they roll. :)) Pasul numărul 3 este bineînțeles, dialogul cu consulul american. Acesta se desfășoară tot la un ghișeu ca și cum ai vorbi cu cineva de la Poștă sau de la vreo bancă. La data la care am fost eu (decembrie 2012), erau doi consuli bărbați și o femeie. Interviurile sunt foarte scurte, undeva între 2 minute și maaaaxim 7, poate 10 dacă nu sunt ei lămuriți de ceva.

Acum, vorbind de interviul meu, doamna în cauză m-a salutat în românește, însă eu i-am răspuns în engleză și am continuat interviul în limba ei. Mi-a cerut pagina de confirmare a formularului DS 160 și pașaportul și au urmat întrebările:

 • Ai mai fost în SUA?
 • Cu ce scop?
 • Acum de ce vreți să mergeți?
 • La cine stați?
 • Unde mergeți? În ce stat?
 • Cum îi cheamă pe prietenii dumneavoastră din SUA?
 • Lucrați?
 • Aveți rude pe care le vizitați în SUA?

Cam aceste întrebări și nimic mai mult, în maxim 4 minute. Mai mult te stresezi stând și ascultându-i pe cei din jur care iau sau nu iau viza. Ajungi să asculți orice întrebare și orice răspuns evaziv al celor de la ghişeu te face să te panichezi. Trebuie să ţii însă cont că nu există cazuri la fel. Fiecare are altă poveste, alt statut etc.

La mine toată treaba s-a cam terminat în 3 ore şi jumătate.

Contrar a ceea ce mă așteptam eu la interviul pentru viza turistică, consulii chiar nu caută nod în papură, ci doar vor să înțeleagă exact scopul călătoriei. Nu interpretați nimic și luați totul ca atare.
Dacă răspunsul este pozitiv şi primeşti viza, pașaportul rămâne la ei pentru a atașa viza de pașaport, iar pașaportul îți este trimis înapoi prin curier în 3 zile lucrătoare. Dacă răspunsul este negativ, primești pașaportul înapoi.

Pentru a ridica paşaportul, va trebui să completaţi oraşul de unde vreţi să-l ridicaţi pe acel cont despre care v-am povestit în articolul anterior. Punctul pentru Timişoara este lângă aeroport, la sediul TNT din Ghiroda.

Tips&tricks

Nu există o reţetă prin care sigur iei viza. Diferă de la caz la caz, de la persoană la persoană. Eu pot însă să vă dau câteva sfaturi, după experienţa trăită pe propria piele:

 • nu întârziaţi! Chiar dacă poate nu se ţine cont la jumătate de oră sau o oră, dacă ajungeţi după 5 s-ar putea să aveţi probleme;
 • fiţi relaxat! Nu e uşor, mai ales când asculţi o sută de persoane vorbind şi îţi faci tot felul de filme, însă autocontroulul este important;
 • zâmbeşte!
 • fii politicos!
 • vorbeşte în română dacă nu stăpâneşti limba engleză la nivel mediu cel puţin;
 • nu minţi! indiferent ce ar fi, dacă îţi descoperă o minciună, fie ea şi mică, s-ar putea să ai mari probleme în a primi vreodată viza;
 • nu îi arăta un teanc imens de hărtii dacă nu ţi se cere asta;
 • răspundeţi clar şi concis la întrebările care îți sunt adresate.

Altceva nu-mi vine minte acum, însă cred că sunt suficiente informaţiile oferite. După cum vă spuneam şi mai devreme, nu există vreo schemă sau un plan sigur prin care poţi să obţii viza. Se spune că încercarea moarte n-are, aşa că vă recomand să încercaţi şi voi.

America este o ţară foarte frumoasă cu multe locuri pe care trebuie să le vedeţi! 🙂

Dacă mai aveţi întrebări care nu şi-au găsit răspunsul în aceste două articole, îmi puteţi trimite un e-mail la contact@alinaghenciu.com sau un mesaj pe facebook.

Interviu viza SUA
Sursă poză

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. ionelabrinza

  11 ianuarie

  Cat de bine e sa cunosti experienta altora! Parca m-am mai linistit un pic…

  • Alina Ghenciu

   11 ianuarie

   Nu te îngrijora. E important să fii relaxată! 😀 O să fie bine, dar oricum mai povestim noi până atunci!:D

 2. […] Vacanța se va împărți între 3 state în principal: Ilinois, Michigan și Florida. Prin Chicago nu o să stăm mai mult de 2 zile în total, nu de alta dar e rece, frig și am vizitat punctele prinicipale acum 2 ani. 4-5 zile le vom petrece pe Beaver Island, insula din nordul statului Michigan unde am lucrat eu timp de 2 veri consecutiv prin programul Work&Travel. […]

 3. […] caz de orice eventualitate, mie îmi place să am la mine copii xerox după pașaport sau alte acte importante pe care nu le țin în același loc cu cele […]

 4. david

  30 martie

  Am mai putine sanse daca vorbesc in romana?

  • Dacă aplici pentru ce de turist nu are importanță. Ei vorbesc și română așa că va fi ok. 🙂 Baftă! 🙂

 5. […] Pe lângă căldură, palmieri și alte cele, Florida este și despre turism. Dezvoltarea continuă a acestei ramuri este datorată și parcurilor tematice pe care acest stat le are. În Florida este cel mai mare parc Disney din lume, Walt Disney World despre care o să vă povestesc separat pentru că merită. Disney nu are doar un singur parc, ci 4. Universal Studios se găsește tot în aici și au și ei parcuri tematice, tot așa, nu unul, ci mai multe. Aceste amusement parks atrag anual milioane de turiști. […]

 6. flory

  6 ianuarie

  Buna.am si eu o intrebare. .La interviu iti trebuie cumva si acea poza pe care am facut o cand am completat formularul??? Merci

  • alina

   6 ianuarie

   Eu am avut una sau doua printate la mine, just in case. Din cate stiu trebuie sa le ai in dosar. Printeaza doua poze si ia-le cu tine, in caz ca trebuie.

   Multa bafta!

 7. marius

  11 mai

  Buna. Pentru participarea la un Congres trebuie sa optez pe viza B1? E important pentru obt vizei sa primesc o invitatie de la organizatori? Multumesc.

  • alina

   11 mai

   Salut Marius,

   Din cate stiu eu participarea la un congres/conferinta tine de viza B1/B2 de turism si business. Poti sa verifici aici exact unde te incadrezi: http://romania.usembassy.gov/visas.html. Si da, ar fi foarte bine sa poti primi de la organizatori o invitatie pe numele tau, cred ca ar ajuta mult.

   Bafta multa si succes!

   • marius

    22 mai

    Multumesc. O zi frumoasa.

 8. Salut ,poti sa ma ajuti la niste intrebari?

  6 iunie

  Salut ,poti sa ma ajuti la niste intrebari?

  • alina

   7 iunie

   Intrebari legate de…?

 9. sergiu

  8 iunie

  Buna,
  Saptamana viitoae am sa ma prezint si eu impreuna cu sotia si fetita noastra de 4 ani la ambasada sua pentru viza de turist.Atat eu cat si sotia am mai fost impreuna (atunci nu eram casatoriti) in state cu j 1 , de doua ori , in 2006 si 2007 , ne-am respectat vizele .Acum vrem sa mergem la un bun prieten de al meu din California care sta langa DisneyLand (visul fetitei mele, chair nu vreau sa o vad dezamagita isi doreste prea mult sa vada Disneyland).Avem joburi ok, adevrinte de la locul de munca, mai mult eu aproape lunar plec in Germania si Olanda in interes de servici , ceea ce am si stipulat in DS-160,bani in cont avem in jur de 5000 de eur , masina , casa nu e pe numele nostru e pe al parintilor, e un duplex.Simt deja stresul din 2006 si 2007 cand am fost la ambasada si sper din tot sufletul sa luam viza.Vroiam sa te intreb ce parere ai tu , avem sanse? ne dezavantajeaza ca mergem si cu fetita?, noi nu vrem sa ramanem acolo, doar pt 2 saptamani sa ne facem un concediu frumos.
  Multumesc de raspuns si sper din tot sufletul sa revin cu vessti bune si cu detalii despre interviu.
  Bafta la toti

  • alina

   8 iunie

   Salut Sergiu,

   Dupa cum stii, fiecare interviu e unic si nu poti sa stii sigur daca cineva va primi viza, chiar daca indeplineste anumite conditii. Din punctul meu de vedere insa, mi se pare ca voi intruniti cele necesare pentru a demonstra ca mergeti acolo doar in vizita. Ati mai fost amandoi plecati, ati respectat vizele, aveti joburi, mie totul imi suna ok. 🙂 Dar desigur, nu sunt eu cea care ia decizia. Incerccati sa mergeti acolo cat mai degajati, mi se pare ca sistemul vizelor s-a mai relaxat putin din 2007, deci nu te stresa foarte tare, ca nu e necesar. Puteti sa spuneti exact asta, vreti sa o duceti pe cea mica la Disney si aveti un prieten si eu zic ca totul va fi bine. 🙂 bafta multa si sa-mi zici cum a fost. 🙂

 10. sergiu

  10 iunie

  Ms mult Alina
  Sper sa vin cu vesti bune 😉

 11. sergiu

  17 iunie

  Buna,
  Revin cu vesti bune 🙂 , da am luat viza pe 10 ani eu si sotia si fetita noastra pe 5 ani
  Totul s-a derulat foarte repede, mai mult m-am stresat zilele dinaintea interviului decat in ziua interviului, doarece nu prea am avut timp, desi cand am stat inauntru sa astept sa merg la consul am vazut destule persoane care veneau de la interviu cu pasaportul in mana.
  Intrebarile au fost urmatoarele;
  Unde mergeti?
  Cat vreti sa stati?
  Cu ce va ocupati?
  si dupaia mi-a zis „Congrats you got the visa for 10 years and you’re dauther for 5 years, enjoy you’re trip”
  Interviul in sine a durat cam 3 minute 🙂
  Ce sa zic, poate e si de noroc, dar cred ca cel mai mult conteaza sa ai un job ok in tara si sa fi relaxat , nu te respinge dc esti corect si zici adevarul.

  Ms mult Alina pt incurajari
  Bafta tuturor

  • alina

   17 iunie

   Ma bucur mult. Ti-am zis ca era de asteptat, avand in vedere situatia ta din Romania si faptul ca ai mai fost plecat si ai respectat conditiile vizei.

   Sa aveti drum bun si o excursie minunata! 🙂

  • Dan

   14 octombrie

   Buna ziua,

   Am trimis-o eu pe iubita mea la interviu si a zis adevarul:

   Merge cu mine, la matusa mea in West Palm Beach sa petrecem sarbatorile de iarna! Matusa mea e de 30 de ani acolo, cu o situatie materiala foarte buna, eu am mai fost de 7 ori si m-am intors. Au mai fost multe persoane in vizita din familie si toti s-au intors si au respectat absolut orice lege. Au luat-o la intrebari de genul : „De ce a stat iubitul Dvs. o luna ultima oara?” :))) O porcarie de consul, stiu ca tine de oameni dar mi se pare absurd sa ai si in 2016 „flag-uri” de genul. Niste idioti care ne vad ca pe niste sclavi, cand eu eram dispus sa cheltui minim 3-4 mii de $ in vacanta! Ma rog, la un an dupa incident vreau sa o trimit din nou la interviu, cred ca o sa ii spun sa zica ca vrea sa viziteze mormantul lui Michael Jackson, sigur are sanse mai mari.

   Adevarul nu functioneaza tot timpul si da, are o situatie buna in tara si proprietati pe numele ei plus conturi cu bani.

   • alina

    24 octombrie

    Salut Dan,

    Imi pare rau ca nu a mers exact cum ai vrut tu si sper sa fie ok de data asta. Nu sunt eu in masura sa judec de ce a fost asa, dar sper sa ai mai mult noroc tura asta. Bafta!

 12. nicoleta

  4 august

  Buna seara!…..As dorii sa aplic pentru viza in America.Prietenul meu va pleca sa lucreze in america ,deoarece firma lui il trimite acolo,dar imi doresc sa pot merge si eu…Cum se procedeaza?de ce fel de viza as avea nevoie(pe ce perioada de timp)?

 13. Irina

  8 februarie

  Buna ziua! Multumesc si eu pentru informatii – e foarte linistitor sa vezi experienta altora in a obtine viza. Am o intrebare: legat de obiectele care NU pot fi luate in interior, telfeoane etc, exista un loc sigur unde pot fi lasate? Eu o sa am si doua dosare voluminoase A4 la mine pe care trebuie sa le duc altundeva in Bucuresti si trebuie sa le iau cu mine, dar e vital sa nu le pierd.

  • alina

   8 februarie

   In mod normal ele se lasa la intrare, intrare pazita de ofiteri. Eu acolo mi-am lasat portofel si alte cele si a fost foarte ok. Ar trebui sa fie ok daca le pui intr-un ghiozdan si il lasi la intrare. Oricum primesti numar ca la orice garderoba. 🙂 Bafta multa!

 14. Adriana

  24 aprilie

  Buna , eu si sotul am mai fost plecati in 2007 si 2008 pe timpul verii cu W&Tne-am respectat vizele, si am vrea sa aplicam acum pt viza de turist.Suntem angajati in Romania, dar as vrea sa stiu la viza de turist care este perioada maxima intr-un an pe care pot sa o stau in SUA, si daca am prieteni cu restaurant acolo pe perioada calatoriei pot sa lucrez la ei??? Practic viza vreau sa o obtin ca sa plec pe timpul verii sa muncesc acolo si apoi sa ma intorc, este posibil asa ceva???
  Multumesc si sper din suflet sa-mi raspundeti.

  • alina

   25 aprilie

   Salut Adriana,

   Perioada maxima de sedere in SUA (intr-un an) cu viza de turist e de 6 luni. Viza de turist nu iti da drept de munca, prin urmare nu e legal sa lucrezi daca esti in SUA cu viza de turist. Pentru a putea munci legal, ai nevoie de permis de munca.

 15. Alina

  29 august

  Buna,
  As dori sa aplic pentru viza de turist impreuna cu prietenul meu,mentionez ca eu am mai fost plecata cu Work and Travel,insa prietenul meu nu a mai fost in America, la intrebarea din formular daca calatoresti singur…nu stiu cum ar fii mai bine sa trec, sa scriu ca vom calatori impreuna, sau ca,calatoresc singura,iar el in formular sa treaca acelasi lucru…
  Multumesc,O zi buna!

  • alina

   29 august

   Avand in vedere ca veti calatori impreuna, eu asa as trece. Oricum cred ca raspunul il veti primi individual si probabil exista posbilitatea ca tu sa iei si el nu. E un risc oricum, dar mai bine sa mentionezi exact cu cine calatoresti. 🙂

   Bafta! 🙂

 16. cristina

  27 octombrie

  Buna Alina ,
  eu si sotul meu am luat o decizie anul acesta de a merge anul viitor ,impreuna cu fiul nostru de 14 ani , sa vizitam America . Copilul isi doreste foarte mult . Ideea este ca noi suntem rezidenti in Belgia de mai bine de 15 ani si tot acolo avem firma de constructii . propietari suntem si in Belgia si in Romania . Copilul merge la scoala in Romania de 3 ani . nu lucram deloc in Romania plus ca firma noastra din Belgia merge foarte bine . Nici nu avem vreo invitatie din America pentru ca vrem sa mergem pe contul nostru aproximativ o luna pentru a vizita . Nici unul dintre noi nu vorbim engleza in schimb suntem foarte buni vorbitori de limba franceza .Intreabarea este -unde ar trebui sa cerem viza : in Romania sau Belgia ?

  • alina

   27 octombrie

   Teoretic cred ca ati putea si in Romania si in Belgia. Atata timp cat aveti firma pe numele vostru, nu cred ca are importanta ca nu vorbiti limba engleza si cu atat mai putin ca nu aveti invitatie. Cel mai bine e sa trimiti un e-mail la Ambasada SUA la Bucuresti sa intrebi unde sa aplici. Eu stiu persoane care locuiesc in UK si au aplicat acolo de viza, de aia zic ca banuiesc ca poti din ambele tari. Cel mai sigur insa e sa intrebi.

   Bafta!

   • cristina

    29 octombrie

    multumesc pentru sfat . nu avrem nationalitate belgiana si de aia cred ca e bine sa le fac un mail celor de la ambasada . multumesc

 17. Dana

  15 noiembrie

  buna,

  stii ce documente as avea nevoie pt a ma reintoarce in sua, tot pt o vizita? am viza pe 10 ani, am fost acum 4 ani, si acum as merge din nou, 10 zile, sa vizitez Hawaii.

  ce documente mi-ar trebui, stiu ca o sa fie un mini interviu la intrare in state.

  multumesc

  • alina

   15 noiembrie

   Nu iti mai trebuie nici un document, atata timp cat viza e inca valabila. 🙂 La intrare vor fi intrebari de genul unde mergi, cat stai.

 18. Colibri

  17 noiembrie

  Foarte diferit (in sens pozitiv) fata de cum era acum 13-14 ani! „Scary movie” pe atunci…

  • alina

   18 noiembrie

   Da, am inteles ca in timp s-a mai „relaxat” procesul de obtinere al vizei. Sa speram ca in curand nu va mai fi nevoie de el. 🙂

 19. Andreea buleu

  24 noiembrie

  Buna Alina.Daca aplic pentru viza de turist si doresc sa raman acolo am posibilitatea sa muncesc?Am f multi prieteni plecati din facultate si nu s-au mai întors deși au depășit termenul, aceștia având servicii acolo deși cumva ilegal…

  • alina

   24 noiembrie

   Buna Andreea,

   Nu, cu viza de turist nu poti munci. Iar perioada maxima de sedere e de 6 luni pe an cu viza de turist. Sigur ca sunt si studenti care au ramas ilegal si muncesc la negru, insa eu nu recomand varianta aceasta sub nicio forma. Poti incerca cu un alt tip de viza de munca sezoniera si nu cu cea de turist. 🙂

 20. Maddie

  24 noiembrie

  iubitul meu este american si eu as vrea sa aplic pentru viza ca sa il pot vizita si eventual sa ma mut acolo, impreuna cu copilul meu . Cum este mai usor sa plec, cu viza de fiance sau cu viza turistica ? Este mai ok sa ne casatorim in Ro sau in US? Multumesc !

  • alina

   28 noiembrie

   Daca doresti doar sa vizitezi, aplica pentru cea de turist. Daca doresti sa te muti acolo si sa emigrezi, aplica pentru cea de logodna. Daca mergi prin cea de logodna, casatoria trebuie sa fie in US, nu se poate sa fie in RO. Daca vrei cununia sa fie in Romania, viza pentru care aplici va fi de spouse, o viza diferita de fiance visa. Mult succes!

 21. SIMONA

  30 ianuarie

  CE PACAT CA VORBITI NUMAI DESPRE VIZA DIN CATE AM INTELES NU VIZA ITI ASIGURA INTRAREA IN STATE,VIZA O AI CA SA POTI INTRA IN AEROPORT .SI RESTUL?

  • alina

   30 ianuarie

   Despre ce altceva ati dori sa vorbesc, la ce rest va referiti? Aveti dreptate, viza NU garanteaza intrarea pe teritoriul SUA, insa eu personal nu cunosc pe nimeni care sa nu fie lasat sa intre dupa ce are viza. Sunt convinsa ca sunt cazuri, insa eu nu am intalnit inca vreunul. De fiecare data am intrat in SUA cu viza fara probleme.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!