Promovarea în zilele noastre

Nu mă aşteptam niciodată să ajung să lucrez într-un domeniu ce ţine de mâncare întrucât gătitul pentru mine ţine de partea SF a existenţei aşa că nu ne intersectăm prea des.

Ei bine, ca să intru-n pâine, că tot vorbim de mâncare, pentru cei ce încă nu ştiţi eu lucrez de ceva timp cu foodcrew.ro, primul site de recenzii de restaurante din România.

Astfel că, de când sunt în această lume în care mâncare este pe primul loc, am început şi eu să fiu mai interesată de locurile în care poţi lua masa prin oraş şi mai ales  de serviciile pe care localurile le oferă clienţilor.

Tot în acest conext şi în urma unei colaborări cu o revistă de specialitate, am luat nişte interviuri şi am avut astfel ocazia să cunosc persoane care deţin un restaurant în Timişoara sau în alte cazuri cu managerul care se ocupă de tot. Nu o să vă dau nume pentru că nu aş vrea ca lucrurile să se interpreteze greşit, ci sunt doar nişte constatări personale.

Fiindcă latura PR-istică nu se lasa cu una două, pe lângă tot felul de întrebări  legate de povestea din spatele restaurantelor şi alte detalii necunoscute de publicul larg, poveşti pe care le veţi afla cât de curând de pe site-ul mai sus menţionat, am mai întrebat oamenii în cauză şi cum se promovează, cum fac  ei ca lumea să vină, cum îşi fidelizează clienţii etc.

Deşi nu m-am gândit că mai există oameni în 2012 care nu se promovează online, ei bine ei sunt şi sunt destui. Mai mult decât atât, la unul din localuri nici adresă de e-mail pe site nu există, iar singura modalitate de promovare este WOM, adică recomandarea din de la un om la altul care a trecut pragul localului respectiv. Nu spun că nu e foarte benefică, dar poate fi o idee bună să încerci să vezi cam ce se spune despre tine pe Internet, unde apari, care e pulsul. Rău n-are sigur cum să facă.

De asemenea, de multe ori paginile de Facebook sau site-urile sunt administrate de oameni cu total altfel de competenţe şi asta se vede în calitatea lor.

Dar nu vreau să vă vorbesc dspre exemple de nepromovare, ci de unul care m-a surprins în mod plăcut.

AŞA DA

Din câte poveşti de restaurante am văzut, cel mai mult mi-a plăcut unul din restaurantele ultra-centrale ale oraşului, al cărui proprietar m-a surprins prin decenţă şi discreţie. Un om pentru care să se laude că-i merge bine afacerea de aproape 10 ani, nu este o prioritate.

Restaurantul reprezintă o afacere de familie pe care intenţionează să o lase în continuare copiilor. Deşi are aproximativ 10 ani de când a fost deschis, prea puţine lucruri în interior s-au schimbat, şi când vorbesc de lucruri, mă refer la absolut tot de la mobilier, decor şi până la angajaţi care sunt în proporţie de 80% cei de la început. Să reuşeşti să ai aproape acelaşi personal, timp de 10 ani nu e lucru uşor. Înseamnă că eşti în stare să creezi condiţii bune de muncă şi omul să se simtă bine acolo din toate punctele de vedere. Şi dacă mă întrebaţi pe mine, un personal de calitate şi loial, este una din cheile succesului. 😉

Când vine vorba despre promovare, au ei o o pagină de Facebook nu foarte bine întreţinută, dar am şi uitat de partea de social media când mi-a spus că promovarea în ambasade este una din metodele folosite de ei. Deoarece ei se bazează mult pe cetăţeni străini, în ţările civilizate, un om când ajunge într-o ţară merge la Ambasada ţării lui şi acolo primeşte informaţii utile despre cazare, mâncare şi alte servicii de care ar putea avea nevoie.

De asemenea, proprietarul în cauză este un om extrem de atent la detalii, pentru care orice lucru legat de branding contează. El vrea anumite feţe de masă care se fabrică doar într-un loc din ţară, la fel şi cu vesela şi cu paharele. Toate sunt frumos branduite cu numele locaţiei şi arată împreună unitate şi interes pentru frumos. Thumbs up pentru că nu face economii când vine vorba de a oferi clienţilor confort maxim.

Şi ceea ce m-a surprins cel mai tare este flexibilitatea şi încrederea pe care o are în pregătirea angajaţiilor lui. Când zic flexibilitate, mă refer la faptul că acolo la restaurant poţi comanda o combinaţie care nu este în meniu, dacă bucătarul, dispune bineînţeles de ingredientele necesare. Iar când zic încredere mă refer la faptul că atunci când i-am cerut să-mi recomande ceva specific din bucătăria lor, răspunsul a fost simplu: “Ia întreabă-i tu pe ei şi lasă-i să te surprindă”.

Şi surprinsă am fost, în cel mai plăcut mod posibil. 🙂

Promovarea restaurantelor in social media

Sursă poză

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

  1. Roxana

    11 octombrie

    Vai ce faina-i poza. :)))

  2. […] am primit chiar şi nişte suveniuri frumoase care ne vor aminti ce brand cu tradiţie se află la câţiva paşi de […]

  3. […] creativ şi ai […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!