Cum se recrutează mai nou

Nu mi-aş fi dorit ca primul post de pe blog să fie despre acest lucru, dar nu mă pot abţine.

Ideea e urmatoarea.  Ieri, am fost abordată la mall de o doamnă foarte simpatică pe motiv că, ar crede ea, m-aş potrivi pentru un post la un centru Welness (a se reţine centru Welness).  Sceptică la început, m-am lăsat până la urmă convinsă că nu o fi capăt de ţară şi am făcut schimb de numere de telefon (nu-s eu vreo divă a cărui număr de telefon să fie secret de stat).

Peste 2-3 ore, doamna în cauză m-a şi sunat. Foarte amabilă şi drăguţă din fire, m-a întrebat dacă ne putem vedea a doua zi de dimineaţă să discutăm mai multe detalii legate de acest JOB. A mai menţionat faptul că tot mâine va fi şi o prezentare a companiei unde voi înţelege care e exact ideea JOB-ului, ce se cere, ce se oferă etc. Zis şi făcut, a doua zi de dimineaţă am mers până în celelalt capăt al oraşului să aflu mai multe detalii despre locul de muncă.  În urma discuţiei, tot ce am reuşit să aflu este că postul era de consultant welness şi că urmau multe traininguri de specialitate o data ce acceptai oferta. Tot această doamnă binevoitoare mi-a spus să nu îmi fac planuri că după acea prezentare va avea loc o selecţie (am întrebat de 3 ori în ce constă acea selecţie şi am primit numai răpsunsuri evazive) şi cei selectaţi vor rămâne la primul training de specialitate oferit de firmă GRATUIT.

Mi-am zis că dacă am pierdut dimineaţa cu întalnirea asta, pot să-mi rup încă vreo 2 ore şi să particip la acea prezentare că nu am nimic de pierdut. Aşa că, la ora menţionată am ajuns la locaţie, m-am înregistrat ca participant şi am păşit cu încredere în sala de conferinţe a hotelului. Mare mi-a fost mirarea când ajunsă acolo am văzut produse de slăbit, prafuri şi tot felu’ de batoane puse una peste alta pe o masă… atunci mi-am dat seama la ce prostie am ajuns. Cum era prea târziu să mă răzgândesc am decis sa rămân la prezentare.  La o adică rău nu poate să-mi facă (absolventă de PR fiind, nu-mi strica să văd cum ţin alţii prezentări şi cum se promovează).

A început bineînţeles prezentarea cu un filmuleţ despre carenţele nutriţiei din ziua de azi. Nimic neaşteptat până la acel moment. Ceea ce m-a şocat însă, a fost atmosfera de la acea prezentare. Totul se dorea a fi ceva foarte vesel, muzica dată tare, aplauze…mai ceva ca la circ dacă mă întrebi pe mine. A nu se înţelege că sunt adepta lucrurilor foarte serioase, rigide şi protocolare dar mă aşteptam la cu totul alceva. Ori era totul pregătit ca o scenetă, ori unii oameni păreau de-a dreptul îndoctrinaţi. Exact aşa sentiment am avut: că sunt în mijlocul unei secte cu care nu am nimic în comun. În continuare, au venit pe rand în faţă consultanţii care şi-au expus rezultatele în urma folosirii produselor respective, rezultate pe care nu le contest pentru că nu am încercat niciodată produsul. Ulterior au fost prezentate rezultatele financiare de când sunt în acest „business”, nişte sume exorbitante din punctul meu de vedere. Ar mai fi de precizat că acesta afacere este similară celor din asigurari. Vinzi produsele prietenilor tăi, ei le recomandă  altora  şi tot aşa.

Am ajuns şi la punctul culminant, selecţia pentru cursul ce avea să înceapa. După ce ne-a fost împuiat capu’ cu tot felul de succese care mai de care pe toate planurile, ghiciţi ce ? Pentru a putea rămâne la cursul de după, trebuia achiziţionată o geantă în valoare de 230 de lei(!!!) care conţinea un shake, un ceai şi încă alte lucruri pe care nu le mai ţin minte datorită şocului suferit. Deci cum se zice, selecţie naturală…cine are bani în buzunar rămâne, cine n-are nu e selectat.

La sfârşit, am ieşit pe uşa gata să plec, când doamna simpatică, cea care m-a racolat, mă intreabă cum mi sa părut. Încercând să par diplomată, ii explic că acest sistem cu „vinde prietenilor şi mai încearcă să vrăjeşti şi pe alţii”(bineînţeles că doamnei i-am explicat in termeni academici) nu e pentru mine, şi că îi mulţumesc oricum pentru amabilitate. Am rămas foarte surpinsă când ea a afişat o mimică din care rezulta faptul că este usor deranajată de faptul că nu rămân. Ba mai mult, ar trebui să fiu fericită că am cunoscut-o pe dânsa, care m-ar putea ajuta să căştig mulţi bani din comercializarea produselor. Am refuzat într-un mod DECENT înca o dată oferta, moment în care am primit următoarea replică:  ” Înseamnă că tu nu prea ştii cam ce vrei de la viaţă”.

Aşa este doamnă, poate nu ştiu exact CE îmi doresc în momentul de faţă, dar cu siguranţa ştiu ce NU doresc să fac: să mint prin omisiune, să îmi permit să racolez lumea în centre comerciale şi să îmi permit să rup din timpul lor fără să spun exact ce am de oferit.

UPDATE: Întâmplarea a avut loc marti, respectiv miercuri dar din cauza reviziei la platforma de blog am ajuns să o public abia azi.

*Sursă foto

Comments


Salut! Eu sunt Alina și de aproximativ un an și 6 luni de zile locuiesc în Statele Unite, unde am luat totul de la 0 încercând să îmi croiesc și să îmi găsesc drumul. Cred în vise împlinite, în oameni și mai cred că viața e un mix între muncă multă, noroc, momente și decizii cheie. Cred că poți găsi frumosul în aproape orice situație și poți învăța ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnești. Mă bucur că ai ajuns aici și sper ca mai multe despre mine sper să afli din articolele pe care le scriu, articole care conțin mereu o bucățică din sufletul meu.

 1. Alex

  6 februarie

  Sunt curios de numele minunatei companii care îşi permite să folosească asemenea strategie de recrutare.

  PS: Ne pare rău pentru neplăcerile create de revizia tehnică. Săptămâna aceasta o vom finaliza însă blogurile vor fi accesibile.

 2. Dragosh Stancu

  19 februarie

  dupa cum suna e Herbalife.
  eu am avut o colaborare anul trecut cu o alta firma, am facut niste traininguri de vanzari cu ei si vreau sa cred ca am reusit sa ii conving pe oamenii aia ca merita sa isi respecte semenii si ca pot face activitatea respectiva sincer, deschis si autentic, iar daca vor face asa au sansa cat de cat de succes.
  Chiar citeam saptamana trecuta un articol care facea referire la MLM, la faptul ca oamenii pierd foarte mult timp pentru ca atrag in afacere alti oameni prin minciuna, omisiune, exagerari, etc, iar cei atrasi renunta foarte repede.

 3. alinuta

  22 februarie

  Asa e Dragos. Despre ei este vorba si, dupa cum am precizat si in articol nu am vrut sa numesc firma pentru a nu se pune un egal intre abordare si calitatea produselor! Sunt perfect de acord cu tine! Daca alta ar fi abordarea sunt convinsa ca si atitudinea oamenilor ar fi diferita. 🙂

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

INSTAGRAM
Follow me on Instagram!